Финално - затвор за нерегламентирани превози ще има, но без риск да бъдат засегнати споделените пътувания.

Това решиха днес депутатите, като направиха ремонт на ремонта на ремонта на първоначално предложените, приети и отхвърлени в последствие заради президентското вето текстове в Наказателния кодекс, които пак се изменят по другия начин - с преходните и заключителни разпоредби на... Кодекса за търговското корабоплаване.

Както е известно ГЕРБ вече на два пъти предложи да се инкриминират нерегламентираните превози, но текстовете бяха така разписани, че юристи видяха опасност да бъдат наказани и хората, които споделят един автомобил и разходите по пътуването. Самата санкция също не отговаряше на тежестта на деянието - от 2 до 5 години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието бе от 5 до 10 години затвор или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът можеше да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Президентът Румен Радев обаче наложи вето на спорната поправка и то мина - рядко срещано явление в 44-тото Народно събрание. Против ветото гласуваха само депутатите от ГЕРБ, като за преодоляването му са нужни 121 гласа. След като на практика поправката не влезе в сила, превозвачите излязоха на протест. А депутатите решиха да прецизират текстовете.

Така стигаме до днешните изменения, в които вече се уточнява, че превозът трябва да се извършва по занятие и от него да има икономическа облага. така на практика споделеното пътуване излиза от обхвата на поправката. 

Намалени бяха и санкциите - от 1 до 3 г. за първо деяние и от 2 до 5 за второ.

Този път от БСП подкрепиха измененията, макар според левицата това няма да реши проблемите с нерегламентираните превози. Депутатът Георги Свиленски заяви, че е отправил питания към МВР министъра и към министъра на транспорта - колко души са загинали при инциденти с нерегламентирани превози и колко общини са останали без обществен транспорт заради такива превози. Христо Терзийски отговорил, че МВР няма такива данни, а Росен Желязков - че няма такива общини. Така Свиленски подложи на съмнение и мотивите на ГЕРБ да искат поправките.