Мост за необявената коалиция между ГЕРБ и ДПС видя съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в появата на президента на Турция Реджеп Ердоган с видеообръщение към Десетата национална конференция на ДПС, която се проведе онлайн в събота.

“Ние от години предупреждаваме, че корупцията в България рано или късно ще се превърне в огромна черна дупка в сърцето на българската национална сигурност, в сърцето на българската държава. И днес виждаме как Ердоган има самочувствието да се появи и публично да обедини своите корупционни капии в България,, заяви Иванов чрез фейсбук.

По думите му "зависимости на премиера Бойко Борисов са вратата, през която Ердоган бърка в българския политически живот и си разиграва коня пред очите на всички”.

Иванов подчерта, че никоя институция или политическа формация досега не постави въпроса за появата на турския президент и посланието, което бе отправено с това. По думите му, използвайки основанието, че има подкрепата на Ердоган, ДПС заяви претенция да участва в управлението на страната.

“ДПС видя,че и в международен план губи възможността да се представя за жертва. Затова се обърна към Ердоган, знаеки, че той може да дръпне кончето на Борисов и да му каже какво да прави , каза още съпредседателят на “Демократична България”.

По думите му самите избиратели на ДПС искат не корупционни далавери, а реални, гарантирани от ЕС и НАТО, права и свободи.

“На Росенец ние видяхме това, което видяха и от ДПС - техните собствени избиратели, докарани там като жив щит, не искат да ги отбраняват, не искат да застават на страната на корупцията в България, да бъдат ползвани за защита на имането на няколко корупционери от върхушката на партията, която отдавна не представлява тях, а собствената си лакомия”, заяви Иванов. 

И добави, че "Демократична България" е тази формация, която показва, че може да се изправи срещу привилегии на Ахмед Доган като плажа, студения резерв, охраната от НСО, и която не се страхува да атакува Иван Гешев, Сотир Цацаров, Делян Пеевски и т.н.

"Ние знаем точно как да демонтираме тази отровна механика, която позволява в България уж опозицията от либералната партия в Европа - ДПС, всъщност да бъде в кръвосмесителна връзка с уж управляващите от ЕНП”, каза още Христо Иванов.

По-рано през деня и бившият земеделски министър от ДПС, който вече не е в партията - Мехмед Дикме, коментира Ердогановата появя на конференцията в събота, но откри друг намек по адрес на Доган - за "скъсване" с т.нар. икономическо лоби в партията. Като Дикме назова Пеевски.