Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България заема 56-о място в Индекса на ООН за човешкото развитие с 0,816, сочи докладът на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) за 2020 г. Това е спад с 4 позиции от миналата година насам, когато страната ни е имала коефициент от 0,812.

Средната продължителност на живота в България е нараснала от 74,9 до 75,1 години, но при очакваните години на обучение във всички образователни степени има понижение от 14,9 през 2019 г. до 14,4 през 2020 г.

БНП на лице от населението в страната ни се е повишил от 19 646 до 23 325 долара.

Зависимостта от изкопаемите горива и въглеродният отпечатък на отделните страни променя високите позиции на над 50 страни в Индекса на ООН за човешкото развитие, предават Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

За пръв път докладът, който се изготвя от 30 години, взема предвид в Индекса на човешкото развитие емисиите парникови газове и въглеродния отпечатък на отделните страни. Досега той измерваше само здравеопазването, образованието и жизнения стандарт.

Ако се включат и екологичните фактори, около 50 държави отпадат от групата с много висок индекс на човешко развитие, включително Люксембург, Сингапур, Обединените арабски емирства, Австралия и САЩ. Според ПРООН това отразява зависимостта на тези страни от изкопаемите горива и въглеродния им отпечатък.

"Много държави са постигнали голям напредък, но са направили това с цената на тежки вреди за планетата", заяви ръководителят на ПРООН Ахим Щайнер.

Затова пък страни като Коста Рика, Молдова и Панама се изкачват с поне 30 места в класацията. Това доказва, че "е възможно да се упражнява по-лек натиск върху планетата", изразява задоволство ПРООН.

Щайнер посочи, че в обстановката на климатична криза с все по-високи температури и криза с новия коронавирус, както и при растящи неравенства, е време да се предефинира понятието за напредък.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.