"Много е рано да ви дам отговор на този въпрос, продължават разговорите и с лекарите, и със съсловните организации, и с останалите министри. Ще се опитаме да направим най-доброто за гражданите. Цената, която плащаме с толкова много починали, за мен е неприемлива и като министър на здравеопазването ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди, за да се гарантира и намаляване на натиска върху здравеопазването и контрол върху инфекцията и здрави българи."

Така здравният министър Костадин Ангелов отговори на въпрос за това, че социалната министърка Деница Сачева по-рано през деня обяви, че нагласите са за постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки. Към момента заповедта на Ангелов, предвиждаща забрана за работа на заведения, затворени молове и органичения за събирания, важи до 21 декември.

 

На въпрос как ще се гласува по време на епидемия здравният министър съобщи, че е проведена среща с вицепремиера Томислав Дончев (който отговаря за организацията на изборите - б.р.) и с представители на здравния надзор. Все още няма окончателни решения, но Ангелов заяви, че се работи така, че парламентарният вот, който се очаква напролет, да бъде организиран според изискванията на конституцията, но и с гаранция за здравето и на избирателите, и на членовете на изборните комисии. 

Червената палатка е чакалня преди имунизационните кабинети. В нея са разположени на дистанция столове за чакане, пациентите, желаещи да се ваксинират доброволно и безплатно, ще се регистрират на място след предварително записване.

Министърът съобщи това, докато инспектираше заедно с кметицата на София Йорданка Фандъкова новоизграден център за ваксинация, намиращ се на открито пред столичната РЗИ. Той се състои от палатка, организирана като чакалня, и 6 кабинета във фургони, на място ще има и две линейки за спешни случаи. По думите на Ангелов и Фандъкова имало готовност - при нужда да се изградят още два такива центъра на територията на големи хранителни магазини. 

Медицинските лица, които би следвало първи да получат ваксини - доброволно, ще се имунизират в лечебните заведения. Досега според данните окоро 33% от медиците на първа линия в страната искат да се ваксинират, а в София в общинските болници процентът е малко по-висок от средния - около 40 на сто. Очаква се обаче и общият процент да се повиши, защото продължават да пристигат данни за желаещи да се имунизират лекари и медицински персонал. 

"Благодаря на Йорданка Фандъкова и Столичната община. Овладяването на кризата в София се дължи на усилията на столичните лекари и на г-жа Фандъкова, която доведе докрай инициативата за тестване в ДКЦ, а това даде глътка въздух на всички болници", обърна се министърът към столичната кметица.

Улицата пред РЗИ е затворена, имунизацията ще се провежда по организационния план, който бе предложен от РЗИ-София. 

Министерството на здравеопазването работи по формата за информирано съгласие и обещава да търси и да дава отговори на всички въпроси, които задават пациентите за безопасността и ефикасността на ваксината. 

"Пътят на имунизацията ще е готов като план до края на седмицата и ще е ясно кой ще се ваксинира в този пункт", каза още министърът.

Държавната фирма "Информационно обслужване" разработва софтуер, в който ще се въвежда информацията за ваксинациите. Системата ще позволява и  от информационната система на личните лекари да се извличат данни и те да се въвеждат в обща система за COVID-19.

Центрове за ваксинации като този в София ще могат да се организират и в други градове при нужда, но обикновено такъв тип организация работи за големи населени места, уточни Ангелов. 

На въпрос колко струва организацията на мобилния васкинационен център в София Фандъкова обясни:

"Това са наличности, имаме структура за реакция в подобни ситуации, тези палатки и фургони се използват в различни ситуации, отворихме и дарителска сметка, с която подкрепяме общинските болници и ДКЦ. Когато има добра организация - тя не се вижда, вижда се, когато има хаос. 8 екипа ще са на разположение да помагат на екипите на РЗИ - за дезинфекция и всичко, което е нужно."