Току-що приетият бюджет за 2021 година неизбежно ще трябва да бъде актуализиран, защото в сегашния му вид няма да може да бъде изпълнен. Той е подготвен, когато нямаше очаквания за втора COVID вълна и никой не знаеше, че ще има такива последици за бизнеса. 

Това прогнозира днес пред Bloomberg България бившият финансов министър Милен Велчев. Той коментира икономическата ситуация в страната и по света. Според него самата криза не е особено фатална, защото всички световни центрове минават през нея. Локалните ни сметки обаче може и да не излязат.

"По-големият проблем се съдържа в нецелесъобразните публични разходи, които ще бъдат повече от предвидените, а приходите - разочароващи", уточни бившият финансов министър.

Като особен проблем той отчита "диспропорционалното увеличение" на пенсиите и нарича тази мярка "неподходящо адресиране на кризата".

Властта реши да вдигне рязко минималната пенсия до 300 лв., с което напълно зачеркна смисъла от осигурителния статус. В резултат в момента почти половината пенсионери в страната ще вземат минимална работна пенсия, без значение на това колко пари са вкарали в системата. Тя пък от своя страна изпада в още по-остър дефицит, като дупката в НОИ става цели 6 млрд. лв. 

Според Велчев този проблем ще донесе не само текущи финансови проблеми, но и дългосрочни. Очаквано критика получи и поредното увеличение на заплатите в администрацията, което всички експерти определиха като - меко казано - неадекватно в кризата. 

"За съжаление е прав Николай Василев, казвайки, че когато разходите дълго време надвишават приходите, настъпва момент за вземане на трудни и политически непопулярни решения. Едно от тези решения е именно да се "пипнат данъците", за което никога не съществува правилен момент, а вторият вариант - да се намалят разходите. И двата сценария ще се окажат неприятни за следващото правителство", категоричен е финансистът.

Все пак Велчев е оптимист за световната икономика и предположи, че в момента, в който здравната криза утихне, стопанският живот бързо ще се завърне към нивата си на растеж отпреди пандемията. Същото се отнася и за България, която продължава да получава подкрепата на европейските фондове.

"Това, което направи Министерството на финансите по отношение на емитирането на нов дълг, беше логично и заслужава пълна подкрепа. Лихвите бяха безпрецедентно ниски и избраният момент за емисията беше добър. Но ако трябва да се безпокоим за нещо по отношение на дълга, то се изразява в тенденцията на нарастване на дълга към БВП, която, ако не бъде пречупена, в бъдеще ни очакват проблеми", предупреди Милен Велчев.