Нагласата на повечето членове на кабинета е след 21 декември да започне поетапно, но не и пълно отваряване на затворените в момента обекти. Кабинетът тепърва ще обсъжда отново въведените мерки в страната и въпреки че има тенденция към овладяване на смъртните случаи, място за голям оптимизъм няма.

Това заяви тази сутрин пред Нова тв социалната министърка Деница Сачева. Тя бе гост в сутрешния блок и коментира актуалната ситуация около "затварянето", както и икономическите и социални мерки, които действат в страната. 

По думите ѝ, решението за евентуалното разхлабване на действащите противоепидемични мерки ще се вземе на базата на здравните данни. Тоест - решението няма да е политическо. При обявяването на новите мерки премиерът Бойко Борисов, както и членовете на кабинета, обещаха, че всичко ще бъде отворено на 21 декември. Последваха две седмици, в които обаче идваха различни послания от властта, за да стигнем до този момент, в който е твърде вероятно да няма отваряне на всички икономическите субекти, затворени с нарочна заповед.

Сачева даде и някои актуални данни по изплатените от държавата помощи. Оказва се, че около 5500 родители са получили одобрение за помощ от 610 лв. за гледане на деца до 14 г. Около 1000 са одобрените за помощ заради неплатен отпуск. 

Обещанието на премиера Борисов, отново при обявяването на частичното затваряне бе, че властта ще похарчи за няколко седмици около 400 млн. лв. за подкрепа. 

Сачева заяви, че около милион са хората, които до момента са ползвали всички услуги в пандемията на правителството. Припомняме обаче, че в тази сметка има над половин милион души, които ползват т. нар. патронажна грижа и други социални схеми, които са активни по принцип, а не заради пандемията. 

За помощ от 24 лв. на ден досега са кандидатствали 3000 работодатели на 15 000 души. Плащането на парите, които Сачева преди време обяви, че не стигали за живот, но стигали за поддържането на осигурителния статус, е започнало вчера. 

Министърката призна и че безработицата е потеглила рязко нагоре през ноември и дори заяви, че очаква през декември числата да са още по-големи. През 11-ия месец в годината е достигнала до 6,7%, но само в първата седмица на декември има подадени нови 8000 заявления.