Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Партия "Републиканци за България" с лидер Цветан Цветанов оповести позиция, в която се призовава правителството да направи компромис по отношение на Северна Македония. В позицията се казва, че слабостите в договора за добросъседство могат да се преодолеят в рамките на преговорния процес.

Изтъква се също така, че предизвикателствата пред Северна Македония са свързани най-вече с поддържане на добросъседски отношения, но това е един от най-важните принципи при разширяването на ЕС.

Ето пълния текст на позицията на "Републиканци за България":

"Подписването и ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония беше основание за българската подкрепа за начало на преговорите на РСМ за членство в ЕС.

ПП „Републиканци за България“ оценява като недалновидно в перспектива решението за спиране на старта на преговорите. На мнение сме, че слабостите в договора могат да се преодолеят в рамките на преговорния процес.

Пълноправното членство на Република Северна Македония в НАТО е важна крачка за цялостната европейската перспектива на Западните Балкани. Предизвикателствата пред РСМ относно европейската ѝ интеграция се свеждат понастоящем най-вече до поддържането на добросъседски отношения. Това е обаче един от най-важните принципи в процеса на разширяването на ЕС. В РБ оценяваме високо постигнатото между РСМ и Република Гърция относно името на РСМ, както и за подписването на Преспанското споразумение.

Смятаме, че целта на съвместното председателство (на Република България и РСМ) на Берлинския процес е да се подкрепи по принцип пътят на РСМ към ЕС. Тази цел не се постига с предприетите действия. Припомняме огромните усилия България да стане пълноправен член на Берлинския процес и да получи председателството именно, за да бъде по-видима подкрепата ни за европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

Основният външнополитически приоритет на първото Българско председателство на Съвета на ЕС беше възвръщането на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани. Приоритет, който беше възприет от всички държави членки на ЕС. Сега заявяваме, че България има единна политика по отношение на РСМ, подкрепяна от изпълнителна власт, от президента и от парламента. Дали тази единна политика, обаче, е правилната в момент на икономическа и здравна криза и дали тя е наистина свидетелство за екипна игра у нас?

Възможен ли е компромис в самия край на 2020 г .- на 16 декември, когато е последното заседание на Корепер (Комитет на постоянните представители на правителствата на държавите  членки на Европейския съюз)?

Би трябвало, ако се търси голямата цел - ЕС да е единен и силен на глобалната сцена. Нужен е компромис точно сега, компромис, който зависи от България. Призоваваме правителството да съумее да мисли глобално и отговорно".

Коментари

Съседи

Цветанов говори доста смислени неща напоследък. Никой няма ползва от това да сме в лоши взаимоотношения със съседите. Доста добър завършек и много точно казано: "Би трябвало, ако се търси голямата цел - ЕС да е единен и силен на глобалната сцена." , а ако се караме и сме разединени !
 's picture

Rhapsody of fire

Цецерон изведнъж поумня, но

Цецерон изведнъж поумня, но чак като стана опозиция.

Цветанов само си отваря устата, а говорят...

...съветниците му.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Цъки, ЕС не е благотворително дружество, не се влиза по милосърдие а по заслуги.То и лидер се става с качества , ако имаш, ама не спортни.
OleTo  BoLeto's picture
OleTo BoLeto
BoLeto

Напълно подкрепям!

Напълно подкрепям! Необходим е компромис от страна на България точно в този момент, в името на добросъседските отношения.
Norata Chihi's picture
Norata Chihi
Chihi

Ако цивилизацията трябва да

Ако цивилизацията трябва да оцелее, ние трябва да култивираме науката за човешките взаимоотношения - способността на всички народи, от всички видове, да живеят заедно, в един и същи свят в мир. - Франклин Рузвелт
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Така

Компрониси нито с РС македония нито с ЦЦ

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.