Професионален и независим одит на всички харчове, свързани с коронавируса, ще бъде поръчан от временната парламентарна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляване на последиците от пандемията. До момента комисията, която започна работа в края на май, е изслушала ресорните министри, чиято дейност е свързана с кризата и разпределянето на парите по мерките - и здравните такива, и икономическите. Обобщение на информацията предстои.

Тази седмица предстои изслушване на здравния министър проф. Констадин Ангелов и на министъра на образованието Красимир Вълчев.

"От получената досега информация в комисията няма данни за незаконосъобразност на харчовете, няма засечени законови пропуски, гафове или липса на отчет. Анализ на целесъобразността на разходите предстои", обясни председателят на временната комисия Йордан Цонев. 

Една от целите, които комисията си постави в началото на работата си, е да провери и дали частните дарения, направени за здравната система, са отишли по предназначение. По данни до септември тази година въпросните дарения за здравеопазването са минавали предимно през държавното дружество "БулБио", откъдето са разпределяни. Даренията са отивали според волята на дарителите, показала още проверката. 

Според официалната информация на Министерството на здравеопазването до 30 ноември даренията са в размер на близо 5,4 млн. лв. по специалната дарителска сметка. 

Проверка на Клуб Z показа, че точно 69 662 830 лв. допълнително към бюджета на Министерството на здравеопазването е отпуснал Министерският съвет от централния бюджет от юли месец досега. Това е на база 12-те публикувани постановления на правителството в правната система за информация. Средствата са предимно за снабдяване с медикаменти - ремдесивир, хидроксихлорокин и др, за участие на България в общата инициатива на ЕК за договаряне на ваксини, за капиталови разходи за здравни заведения - тоест купуване на апаратура или ремонти, разходи за персонал, пари за общински болници, за линейки, за доизграждане на националната здравна информационна система, а предпазни средства и др. 

Справка на МЗ до временната комисия отчита, че по програми, които действат до края на 2020 г., министерството разполага с 60 млн. лв. по ОП "Развитие на човешките ресурси" за допълнителни възнаграждения на медиците на "първа линия". Става дума да 14 000 души. 

40 400 000 лв. са отпуснати ло линия на ОП "Региони в растеж", като сумата е от недоговорени или спестени средства. Парите са за медицинско оборудване, в т.ч. респиратори, инфалатори, лекарствени продукти, предпазни средства и т.н. Договорът е от април месец. Информация за междинно изпълнение, публикувана публично, не се намира.

В сайта на МЗ по повод създадената организация и извършените разходи за осигуряване на лични предпазни средства, медицински изделия, медицинска и лабораторна апаратура, хигиенни материали, консумативи и други, предназначени за превенция, ограничаване разпространението, диагностика и лечение на COVID-19 има и отчет - но последната информация към момента е до края на юни. 

Един от предстоящите големи харчове, който обаче се очаква догодина, ще е за ваксините. По искане на правителството Народното събрание вече скрепи решението страната ни да участва във общите европейски инициативи. Неотдавна от изявление на здравния министър се разбра, че общият разход, ако бъдат получени ваксини от всички видове, които се разработват и ЕК води преговори, само за препаратите разходът би бил 380 млн. лв.. Заедно с логистика, съхранение и т.н. сумата скача до 500 млн. лв. 

Правителството искаше Народното събрание - на практика със задна дата - да одобри и договорите, сключвани за лекарства, предпазни средства, консумативи, тестове и т.н. Но в крайна сметка проектът за решение беше оттеглен. С аргумент, че въпросните договори вече са сключени, а повечето - дори изпълнени. За обезпечаване на здравните власти в битката с пандемията се реши още през пролетта, че обществени поръчки няма да се обявяват - заради нуждата от бързина и гъвкавост, каквито публичните тръжни процедури не предполагат. 

Временната комисия е изслушала и ръководството на Българската банка за развитие, и управляващите органи по оперативни програми, средства от които бяха насочени срещу пандемията и последиците за нея. Предстоят и нови препитвания. Тъй като работата на парламентарния орган е без записан изричен срок, засега плановете са тя да излезе с доклад в първите месеци на 2021 г. 

Оценка ще се прави и на икономическите мерки. По данни на социалната министърка Деница Сачева от днес над 1,2 млрд. лв. за заетост и социално включване са насочени до момента към справяне с последиците от пандемията. Средствата са осигурени поравно от държавния бюджет и от Европейския социален фонд“.