Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

До 31 март следващата година се удължава срокът за плащане на заеми при затруднения, възникнали заради коронакризата. Това одобри БНБ след предложение на Асоциацията на банките в България.

До 23 март се удължава срокът клиентите да подават такива искания, а на този за одобрението им - до 31 март. Последният такъв срок изтече на 30 септември. Времето, до което може да се спре на практика плащането по заемите, се удължава до 31 декември 2021 г., като не трябва да е повече от 9 месеца за съответния клиент. 

До момента на кандидатстване кредитът трябва да е обслужван редовно - с просрочие до 90 дни към датата на подаване на искането.

Хората с отсрочените вече плащания по заеми също могат да поискат ново отлагане, ако общият период на всички отсрочвания не надвишава 9 месеца.

Управителният съвет на БНБ също прие решение да изиска от банките да предоставят в срок до 10 работни дни оперативни планове за оценка на потенциалната възможност за неплащане от страна на техните клиенти кредитополучатели, възползвали се от мораториума, след неговото изтичане. Изискванията за тези оперативни планове са въведени с новите Насоки на Европейския банков орган.
 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.