До 31 март следващата година се удължава срокът за плащане на заеми при затруднения, възникнали заради коронакризата. Това одобри БНБ след предложение на Асоциацията на банките в България.

До 23 март се удължава срокът клиентите да подават такива искания, а на този за одобрението им - до 31 март. Последният такъв срок изтече на 30 септември. Времето, до което може да се спре на практика плащането по заемите, се удължава до 31 декември 2021 г., като не трябва да е повече от 9 месеца за съответния клиент. 

До момента на кандидатстване кредитът трябва да е обслужван редовно - с просрочие до 90 дни към датата на подаване на искането.

Хората с отсрочените вече плащания по заеми също могат да поискат ново отлагане, ако общият период на всички отсрочвания не надвишава 9 месеца.

Управителният съвет на БНБ също прие решение да изиска от банките да предоставят в срок до 10 работни дни оперативни планове за оценка на потенциалната възможност за неплащане от страна на техните клиенти кредитополучатели, възползвали се от мораториума, след неговото изтичане. Изискванията за тези оперативни планове са въведени с новите Насоки на Европейския банков орган.