Започна осмото издание на Софийския международен литературен фестивал 2020 - едно от най-значимите събития в културния календар. Заради COVID-19 тази година той ще се проведе онлайн, до 13 декември.

Макар да няма публика на живо, литературният фестивал всъщност ще бъде сниман и излъчван в реално време на неговата Facebook страница, където всеки ще може да зададе своите въпроси към авторите. Ще се включат над 60 участници от 9 държави. Писателите, които участват в международната програма, се включват онлайн, а всички български автори, преводачи, модератори и теоретици  са в специално създаденото студио, където ще се провежда събитието. 

Участията на чуждестранни гости са с превод на български език, а в YouTube канала на фестивала, освен цялата програма, ще бъдат качени записи на събитията, проведени на английски и френски език без превод. След края на Литературния фестивал ще бъде направен и плейлист в Spotify, където всички разговори ще бъдат достъпни.   

Въпреки трудностите, тазгодишното издание дава и много възможности: освен гласовете от различни точки на света, за първи път събитието няма да е единствено софийско, защото ще може да се гледа буквално отвсякъде. Всички основни и типични формати на фестивала са запазени, посочват организаторите.

Фестивалът бе открит от френският писател Жан-Пол Дюбоа, носител на наградата "Гонкур" за 2019 г., а участници в него са имена като Салман Рушди и Естер Херитсен. 

Ружди е автор на 14 романа, а книгите му са преведени на над 40 езика. Автор е на документални филми и нонфикшън. Още с втората си книга "Среднощни деца" получава широко признание. Тя му носи наградата "Букър" (1981 г.). През 1988 г. неговият четвърти роман "Сатанински строфи" предизвиква силна реакция в ислямския свят, книгата е забранена в много страни, иранският аятолах обявява автора за вероотстъпник и за убийството му е определена голяма парична награда. 13 години от живота му минават под друга идентичност и постоянна полицейска защита. Рушди спира да използва фалшивото си име през месеците след 11 септември 2001 г.

В следващите дни до 13 декември ни очакват срещи с квебекския писател Жил Жобидон, англоезичната писателка Капка Касабова, финландската авторка Селя Ахава, британския писател Крис Клийв и двамата израелски автори Ешкол Нево и Етгар Керет. Керет е автор на пет сборника с разкази, публикувани в 35 страни, както и на комикси, сценарии и десетки публикации в The New Yorker, The New York Times, Le Monde, The Guardian, Zoetrope, Tablet magazine и др. Произведенията му са екранизирани в над 40 късометражни филма.

Както всяка година, преобладаваща и значима част от програмата на фестивала е посветена на българската литература. Част от тематичните срещи с писатели са с Надежда Радулова, Момчил Николов, Русана Бърдарска, Яница Радева, Николай Грозни, Ксения Банович, Светлозар Желев, Георги Господинов, Георги Тенев, Антония Апостолова, Зорница Гъркова, и Любов Кронева.

Тази година отново ще се проведе и форматът Поезия и музика, който в последните две години бе заменен от Тайното поетическо четене. 

Пандемията отмени тазгодишното издание на традиционния семинар по творческо писане, който фондация "Елизабет Костова" организира над 10 години в Созопол. Фондацията го замести с инициативата #СамиЗаедно, в рамките на която покани писатели от пет континента да погледнат през прозорците на своите кабинети, буквално и метафорично, и да споделят литературното си въображение. Гости на Литературния фестивал ще бъдат Милена Делева, Албена Шкодрова и Иванка Могилска. Елизабет Костова е подготвила специално видео, което ще бъде излъчено по време на разговора.

През пролетта, още докато не беше ясен краят на извънредното положение, независимото месечно издание за култура Виж! покани писатели, поети, фотографи, художници и илюстратори да разкажат какво е усещането, когато навън значи навътре. Включват се 150 души от различни области и на различни възрасти. 72 от тях са селектирани и включени в книгата Когато навън е навътре. Срещата ще бъде с Камелия Величкова, Светослав Тодоров и със специалното участие на Тео Ушев.