Дни делят САЩ от началото на масова ваксинация срещу коронавирус. Правителствен консултативен панел от експерти одобри вчера със 17 на 4 гласа и един въздържал се американо-германската ваксина на Pfizer-BioNTech, предаде Асошиейтед прес. 

Очаква се днес администрацията по храните и лекарствата (FDA) да издаде разрешение за прилагането ѝ. С над 10 милиона регистрирани случаи на COVID-19 и с близо 300 хиляди починали, САЩ са най-засегната от пандемията страна в света.

“Това е светлина в края на дългия тунел на пандемията”, каза доктор Сали Гоза, председател на Американската академия по педиатрия, цитирана от АП.

Гласуването на експертите означава, че те намират цитираната ваксина за безопасна и ефективна и препоръчват използването ѝ при лица на и над 16-годишна възраст. Така САЩ са напът да станат петата държава в света, която приема ваксината на Pfizer-BioNTech след Обединеното кралство, ОАЕ, Бахрейн и Канада.

Одобрението идва въпреки съобщението за алергични реакции при двама пациенти във Великобритания и предупреждението на властите там хора с тежки алергии да не си правят ваксината. 

Pfizer ще бъде готова да достави 25 милиона дози от ваксината до края на този месец. Тъй като на всеки пациент се бият две инжекции от нея в интервал от три седмици, тя ще стигне за 12,5 милиона души. Предимство ще имат медиците и уязвимите групи като обитателите на старчески домове, възрастните с придружаващи заболявания.

Избраният за президент Джо Байдън обеща 100 милиона от над 300 милиона американци да бъдат ваксинирани през първите 100 дни от мандата му, който започва на 20 януари.

В същото време австралийският министър-председател Скот Морисън каза, че правителството му няма да бърза да одобри ваксината на Pfizer-BioNTech, защото иска преди това гражданите да са напълно сигурни в нейната безопасност и ефикасност. В момента Австралия има 47 активни случая на коронавирус, от които 36 са в болница. Пандемията досега взе 908 жертви в тази страна с население от близо 26 милиона души.