И президентът на Турция Реджеп Ердоган е сред поканените гости на Десетата Национална отчетно-изборна конференция на ДПС, която ще се проведе утре. Форумът ще е и в безпрецедентен формат - изцяло онлайн заради пандемията от коронавирус и въведените противоепидемични мерки, които забраняват събирането на хора на едно място. 

ДПС опита да намери законова опция да отложи конференцията за пореден път, след като тя трябваше да се проведе още през април миналата година. Първо местните избори през 2019 г. станаха повод да отлагане, а след това - пандемията. Така обаче се стигна до риск движението да наруши правилата ва Закона за политическите партии, според които висшият партиен орган - в случая Националната конференция, трябва да заседава минимум веднъж на 5 г. Ако това не се случи, прокурор може да поиска заличаването на партия от Софийския градски съд. Опитът за промяна в закона - сроковете по него да не текат във време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, не срещна подкрепа в Народното събрание. 

Конференцията е под мотото “Свобода, единство, заедност”. Единствен кандидат за председател е настоящият - Мустафа Карадайъ. Според партийци не се очакват изненади в това отношение, но може да има промени в широкото, а след това - и в тясното ръководство на ДПС. Над 800 делегати ще се съберат виртуално, като са изградени и 100 онлайн точки за целта. 

Появата на Ердоган сред поканените чуждестранни гости може да се смята за изненада. От години представители на управляващата партия в Турция не са сред гостите на висшите форуми на ДПС - така бе и през 2013 г., когато Ахмед Доган се оттегли от активната политика и стана почетен председател, и през 2016 г., когато бе избран Карадайъ на мястото на изгонения преди това Лютви Местан. Обикновено има представители на опозиционните сили. От турска страна и сега има покани към Кемал Кълъчдароглу - председател на Народнорепубликанската партия (CHP), Девлет Бахчели - председател на Партията на националистическото действие (MHP), Мерал Акшенер - председател на Партията на доброто (IYI parti).

Сред останалите поканени официални гости са лидерите на европейските и световните либерали - Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, Ханс ван Баален, президент на АЛДЕ партия, Роман Якич, президент на Либерална мрежа на югоизточна Европа (LIBSEEN), Рик Дамс, президент на ПАСЕ, член на Сената на Кралство Белгия, Жак Мер, председател на АЛДЕ групата в ПАСЕ, член на Националния парламент на Република Франция, Шон Окърнийн, главен секретар на групата „Обнови Европа“ в Комитета на регионите, сър Греъм Уотсън, президент на АЛДЕ партия (2011-2015), председател на АЛДЕ групата в ЕП (2002-2009), посланиците на всички държави-членки на ЕС, НАТО, дипломатите на държавите-постоянни представители в Съвета по сигурност на ООН, посланиците на Балканските държави.

ДПС припомня, че през 2020 г. чества 30 години от своето учредяване на 4 януари 1990, а първата национална конференция, е проведена на 26 март 1990 година. На нея за председател е избран д-р Ахмед Доган, който и до днес е Почетен председател на ДПС.