"Разкритието за неизвършената проверка по скандала ЦУМ-гейт показва съдържанието на понятието мафия и как в България наистина мафията си има държава."

Този коментар направи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, след като вчера се разбра, че Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) така и не е направил пълна проверка по случая ЦУМ гейт. Както стана известно, след дълга съдебна сага по разкриването на протоколите от проверката на ИВСС, водена от гражданина Николай Неделчев, активист на ДБ, тя е била направена проформа, като вместо да бъдат взети становища от двама от основните участници в "гейта" от 2017 г. - тогавашният главен порокурор Сотир Цацаров и бизнесменът Георги Гергов, проверката е прекратена. Нямало достатъчно данни за нарушение.

През 2017 г. Издателят на в. "Сега" Сашо Дончев разказа за среща с Цацаров, организирана от бизнесмена и бивш член на най-висшето ръководство на БСП Гергов в офиса му в ЦУМ. На срещата Цацаров е опитал да окаже натиск над Дончев заради редакционната политика на "Сега" и публикуваните там карикатури на Христо Комарницки и го е упрекнал, че подкрепя "Да, България!" и съществуващата по онова време телевизия BIT. След оповестяването на скандалния случай Инспекторатът на ВСС трябваше да направи проверка, но резултатите от нея така и не се разбраха. Съюзът на съдиите в България на няколко пъти призоваха за проверка по случая, за последно - преди два дни. 

"Това е мафия. И не просто мафия, която е някъде в Сицилия, а е в сърцето на българската държава. Мафия, която е в прокуратурата, която е във ВСС, която оглавява Министерският съвет и парламента", заяви днес Христо Иванов. - "Цялата тази картина показва как българските институции се завземат като някаква плячка", продължи той.

И допълни:

"Тези хора, това блато, тази омерта съществува, за да могат да крадат от нашите джобове тези пари, вместо да отидат за българските болници, за да бъдат те в състояние да се срещнат днес със страната криза на COVID-19, вместо да отидат като заплати за българските здравни работници, за пенсионери, за децата и тяхното образование, те потъват по джобове, чекмедженца и други дипли на българската мафия. Те потъват например в онази "дупка" във Варна, която Министерският съвет плати на Георги Гергов. Всичко това е навързано потресаващо - Георги Гергов с Цацаров, Цацаров с Пеевски, Пеевски с Борисов, Борисов с Гешев, Гешев с Пепи Еврото, Пепи Еврото с Цацаров."