Голямата награда „Човек на годината“  на Българския хелзинкски комитет тази година е за работещите и доброволците в отделенията за пациенти с COVID-19. Плакети и поименни грамоти получиха анестезиолозите д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, както и доброволката Тихомира Методиева, които бяха сред номинираните в тазгодишната кампания, съобщиха от правозащитната организация.

Бяха раздадени две подгласни награди - на активистите от "За истинска детска болница" и организаторите на протестите в Пловдив и Бургас срещу хомофобските прояви, както и 10 специални награди.

Сред аргументите на журито при определяне носителите на Голямата награда е фактът, че по време на първата и втората вълна на пандемията те по свое желание влизат в отделенията с COVID-19 пациенти. Въпреки недостатъчната научна информация и високия риск за собственото им здраве и благополучие, работещите и доброволците в отделенията за пациенти с COVID-19 не се поколебаха да се изправят срещу непознатия вирус, който изненада целия свят през 2020 г., промени завинаги начина, по който живеем, и постави на изпитание изконни човешки ценности. В този контекст човечността и саможертвата на работещите и доброволците на първа линия трябва да бъдат оценени. 

Общо десет награди за личности и организации със съществен принос и активност в защитата на правата на човека, животните и опазването на околната среда бяха връчени по време на онлайн церемония, която се проведе на Международния ден за правата на човека — 10 декември.

Наред с голямата награда журито определи и две равностойни подгласни награди, както и седем специални награди. 

Национална гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“ получи подгласна награда заради кампанията за построяване на истинска, модерна, високотехнологична национална болница за деца. Каузата набира силна подкрепа след като стана ясно как здравно министерство защитава поръчка с много неизвестни. Инициативата на гражданите е опит за коректив на държавната политика за появата на детска болница. 

Втората подгласна награда отива за Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева – заради смелостта им да се изправят срещу хомофобията и агресията в родните си градове и да защитят равноправието. Акциите им са отговор на организирани предварително и случили се на 27 септември 2020 г. в Пловдив нападения над хора, които приличат на не-хетеросексуални или транс хора. Така Руси Милев организира първото публично събиране на ЛГБТИ хора и техни съюзници в Бургас по времето и на мястото, на което потенциалните нападатели е трябвало да се съберат, за да се организират.

Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева организираха протест в Пловдив – градът, където се случиха събитията от 27 септември като проявиха истинска активистка доблест и дадоха важен пример за важността на местните общности в защитата на равноправието на уязвимите малцинства.

Специален приз „Постоянство и храброст“ се присъжда на Юлия Георгиева от „Център за хуманни политики“ за управлението и поддръжката изцяло с дарителски средства единствения в София център за подкрепа на хора със зависимости „Розовата къща“. Там хора със зависимости, останали без дом, получават достъп до компетентна консултация със специалист, топла храна, хигиенна грижа. Освен помощта на десетки доброволци, Юлия успява да ангажира дарители, и да събере близо 60 000 лв., за да оцелее „Розовата къща“.

Специален приз „Гражданска доблест“ спечели проф. Асена Сербезова – председател на Българския фармацевтичен съюз. През април тя информира обществото за вероятност от предстоящ недостиг на лекарства и апелира да не се презапасяваме. След броени часове срещу нея беше повдигнато обвинение от прокуратурата за подаване на заблуждаващи знаци за тревога. Предявяването на такова обвинение за интервюта е прецедент. Във всичките си медийни изяви проф. Сербезова отстоява свободата на словото и върховенството на закона, като защитава тезата, че обществото има право да бъде информирано.

„Журналист на годината“ е Мария Цънцарова. Нейната работа през последната година върна на мнозина надеждата, че независимата българска журналистика все още е жива. Мария е номинирана за професионално и обективно водените интервюта по време на протестите срещу управляващото мнозинство на ГЕРБ и главния прокурор иван Гешев това лято. Тези материали за нестихващите протести припомниха на българската аудитория какво трябва да прави питащият журналист.

„Активист на годината“ е Данита Заричинова от „За земята“. Данита е активист за опазване на околната среда от повече от пет години. През 2020 г. тя допринася за успеха в битката за по-чиста и здравословна среда в София, не спира да разяснява публично и да се бори активно за преустановяване на зачестилите вредни и често нерегламентирани практики на горене на отпадъци във въглищните централи в страната, както и за драстично ограничаване вноса на отпадъци в България.

Призът „Застъпник на годината“ отиде при Иван Бургов от организация „Взаимно“. Гласът на глухите хора в България се бори за регламентирането на жестовия език - глухите българи са в силно неравностойно положение поради липса на адекватни политики, свързани с приобщаването им в обществото им чрез жестов език. Тази есен парламентът одобри Закона за българския жестов език и в този голям пробив за правата на глухите хора в България базова роля има именно Иван Бургов. Иван е създател на организацията „Взаимно“, на чийто сайт помества много значима информация във видео формат в полза за глухата общност в България.

„Вдъхновение на годината“ през 2020 г. е Яна Рупева – учредител и директор на фондация „Проект Северозапад“ – която подкрепя възрастните и самотни хора в Северозападна България. За хората от селата в най-бедния за Европейския съюз район – борбата за оцеляване е ежедневие. Целта на фондацията на Яна Рупева е да развие устойчиви услуги и подкрепа за старите хора и паралелно с това да развие местен капацитет. Мисията на фондацията е хората от Северозапада да живеят достойно, възрастните да имат своята независимост, а младите – възможности за развитие. Фондацията откри патронажна кухня в село Лютиброд, която осигурява топла храна на възрастни хора в региона. Създава и трудотерапевтична работилница за младежи с интелектуални затруднения.

Силвия Стойчева получи специален приз „И сам воинът е воин“. Силвия спасява изоставени и бездомни животни, лекува ги, и се грижи да им намери нов дом в България или чужбина. През 2020 г. кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус, става причина за ръст в броя на изоставените животни, намаляване на даренията и загуба на достъпа до осиновители на животни в чужбина. Въпреки това Силвия продължава своята дейност и подпомага живите същества, за които не се сещаме, когато ние самите изпаднем в беда.

Тази година постъпилите и допуснати номинации бяха разгледани от журито в състав:

Красимир Кънев, председател на БХК; Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум; адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма Достъп до информация; Явор Гечев, дългогодишен активист за защита на животните и основател на сайта bezdom.info; Аделина Банакиева — член на Национална гражданска инициатива “Системата ни убива всички”, журналистките Паулина Паунова, Генка Шикерова и Силвия Великова, които получиха Голямата награда на БХК „Човек на годината 2019“; Бояна Петкова — основателка на „Макове за Мери“; Марияна Кацарова, журналист и правозащитник; Петко Петков, съдия; Яна Бюрер Тавание, член на управителния съвет на БХК.

Журито разгледа над 50 номинации. Те бяха подбрани според предварително обявените критерии за допустимост на номинации сред по-голям брой издигнати личности и организации.,съобщават от БХК.