Твърденията, че ваксината крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни.

Това отбеляза специално на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в България здравният министър Костадин Ангелов.

Тя претърпява всички регулаторни изисквания, които да гарантират безопасността й”, каза още той

„От 2003 г. фирмите работят по създаването на ваксина, която да атакува коронавирус. Твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и че тя ще крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни. Тя претърпява всички регулаторни изисквания, които да гарантират безопасността й”, обясни той.

По думите му създаването на ваксините конкретно за този вирус не е стартирало през март тази година.

„Предполагам си спомняте инфекцията през 2003 г., която носеше наименованието SARS-CoV-1. През тази година името на вируса е SARS-CoV-2. Можем да кажем, че това е втора версия на коронавируса който е от 2003 г., ако можем да си позволим такова сравнение”, каза още Ангелов.

Министерството на здравеопазването планира мащабна информационна кампания за ползите от ваксинирането, съобщи още Ангелов..

"Екип на Министерството на здравеопазването работи в много тясно сътрудничество с представители на фирмите производители, които да предоставят информация за ваксините, за да може да се направи информационна кампания, която да стигне до всеки един български гражданин", каза той.

Здравният министър спомена сред трудностите, пред които са изправени, и "забраната на Америка за износ на ваксини".

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която изисква американските граждани да получат с предимство ваксините разработени по поръчка на тяхното правителство, преди те да бъдат изнасяни в чужбшина. Франс прес отбеляза, че не е ясно дали тази заповед ще издържи правно, тъй като американските проиводителите вече имат сключени договори за доставки в чужбина. Така например във Великобритания вече започна ваксинацията с общия продукт на американската Pfizer и германската BioNTech.

Според Богдан Кирилов, директор на  Изпълнителната агенция по лекарствата, присъединяването към споразумението между ЕС и производителите на ваксините гарантира на страната достъп до договорените количества, които са общо 2 мрд. дози за ЕС. 

"За България има гаранция, че ще получи количествата, които е заявила. По отношение на графика - към този момент не сме получавали информация за забавяния на доставките", каза той.

Първото очаквано количество е 125 хил. дози от ваксината на Pfizer, които по първи данни трябваше да пристигнат в страната в края на тази година, но последно вероятно това ще се случи в началото на 2021 г., след получаването на съответните одобрения от Европейската агенция по лекарствата.

Според националния ваксинационен план първо трябва да бъдат имунизирани медиците, фармацевти и стоматолози. Около 47-48% от медицинските служители на първа линия към момента са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19, съобщи Ангелов по-късно в четвъртък пред депутатите от Комисията по здравеопазване в Народното събрание, цитиран от БНР.