Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Там (в Северна Македония - б.р.) продължават да се печелят избори само чрез антибългарска риторика. Това не може да продължава. За нас въпросът е решен с договора, просто искаме да го изпълняват. Да не се опитват да избягат това, което е подписано - че имаме обща история.  Да спре да се използва историческата комисия за политически цели".

Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща с Владо Бучковски. Бучковски е бивш премиер на Северна Македония, който сега е специален представител на държавата за България. Той е известен с доброто си отношение към нашата страна и бе назначен на този пост малко след като България отказа да даде зелена светлина за преговорите на Северна Македония с ЕС.

Захариева заяви, че загубеното доверие между двете страни трябва да започне да се възстановява. Тя призова Скопие да спре с антибългарската кампания и с разпрстраняването на манипулативни тези като това, че България оспорва правото на самоопредление на гражданите на Северна Македония.

"Ние наистина ви подаваме ръка, за намиране на решения, взаимнопроемливи, трайни, нови отношения, основани на доверие. За да бъдеш член на ЕС трябва да се придържаш към двустранните и многостранни договори. Да бъдеш приятел с членовете на това семейство. Няма как да искаш да се присъединиш и единствено да дискредитираш друг от членовете. Целта на разширяването е ЕС да стане по-силен, а не по-слаб. Ние сме готови да работим, да намерим решение за това да преодолеем това натрупано недоверие", каза Захариева.

Тя заяви,че България не е променила позициите си - пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство, спиране на претенции за македонско малцинство и т.н.

"Да започнем да изграждаме доверие. Повече да си говорим един с друг, по-малко през медиите. Само думи не са достатъчни вече, искаме дела. С изпълнение на договора може да се преодолее. Твъдението, че България оспорва идентичността е невярно. Държави не признават националност, народи, езици. Признават държави. Така, както ние признаваме релаността, те да не изграждат новата си идентичност на изцяло антибългарска основа. Правото на самоопределяне трябва да важи за всички граждани. Включително за тези с българско самосъзание. Получаваме сигнали, че тези хора са заплашени. Да не чакат да направим демарш, за да реагират. Това е заплаха за техните граждани", каза още Захариева.

Самият Бучковски определи разговорите като конструктивни, отворени, приятелски.

Той заяви, че Северна Македония е решителна в намерението си да изпълни договора за добросъседство, подписан от двете страни преди 3 години.

"Изразявам лично своето задоволство, че приятелска Република България смята моето назначение за специален представител като допълнителн натиск да върнем загубеното доверие", каза Бучковски.

И допълни, че няма как да променим общата си история, но можем да променим бъдещето в области като изграждането на ифраструктура, образвание, култура.

"Сближаване на двата народа. Това ще го правим искрено", заяви Бучковски.

Преди това той се срещна и с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

На срещата, продължила един час, Бучковски е изразил становището на македонската страна, че диалогът между двете съседни държави трябва да продължи и именно чрез диалог да се върви към възстановяване на доверието. Според него приятелският тон в двустранните разговори е единственият начин за постигането на разбирателство. 

Българският вицепремиер е изразил своето задоволство от изразеното от македонската страна желание за диалог и за възстановяване на доверието. Същевременно Красимир Каракачанов е изразил недоумението на огромната част от българското общество към продължаващата антибългарска риторика от страна на редица медии и политици в Северна Македония.

"След повече от 30 години системна подкрепа за Македония от страна на България, намерила конкретен израз в дипломатическа, финансова и военнотехническа подкрепа, българският народ недоумява защо се води такава ожесточена антибългарска кампания срещу една приятелска страна", посочи Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът е подчертал, че българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 000 души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония. 

Красимир Каракачанов е изтъкнал също необходимостта от спиране на езика на омразата спрямо България, като е напомнил, че от десетилетия образователната система на Скопие насажда омраза към България, българския народ и всичко българско.

"България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност", е посочил българският вицепремиер.

Той изрично е напомнил, че в Република Северна Македония има и немалко хора, които определят себе си като българи, а езика си като български и това тяхно право не може да бъде отричано и потискано.

Коментари

Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

А в България

използват Скопие за параван на текущите проблеми и за отместването на епицентъра на обществените вълнения, за да се класират на следващите избори. Но с този дивашки инат, единственото което ще направят е да дискредитират Зоран Заев, да го разкарат от властта и да вкарат в нея (на бял кон) ВМРО-ДПМНЕ. Истинските антибългарски "реторици". С което антибългарската реторика ще получи и подходяща почва и обилен тор. При всички мислими варианти на нашите съседи от РСМ ще им отнеме години и няколко поколения докато свикнат с достоверните исторически факти след като няколко поколения са били зомбирани, че са наследници на Сашето Великиот. Вместо да строим нови мостове между нас, ние изгаряме съществуващите.

Ало

Защо имам чувството, че минусите тук се праскат от дневалния?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.