Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българската позиция за Северна Македония като цяло е правилна, аргументирана, единствено възможната. Тя обаче има два сериозни недостатъка.

Първият е този, че очевидно не успяваме да обясним на подходящ език на нашите партньори в ЕС какво точно очакваме от Северна Македония. И защо тази държава трудно се вписва дори в минималните европейски стандарти, за да започне преговори с ЕС.

Втората щета, при това голяма, е вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Неговото публично поведение вреди ужасно много на политиката на България.

Каракачанов трябва да спре да твърди, да намеква, да се шегува, че днешните граждани на Северна Македония са българи. Доколкото е известно българската позиция е, че днешните граждани на Северна Македония могат да бъдат каквито искат - македонци, дори марсианци. Те обаче нямат право да "помакедончват" или да "помарсианчват" своите предци, които сами себе си са се определяли като българи.

Твъдението на Каракачанов, че днешна Европа е същата като преди 100 години освен вредно е и невярно. Днес България и големите европейски държави сядат на една маса. Големите европейски държави казват "да", а България "не" и става това, което казва България. Преди 100 години това е било невъзможно

Нагласата, демонстрирана неведнъж от Каракачанов, че България е силната страна, която е членка на ЕС, а Северна Македония е слабата страна, която трябва да се съобразява с нашата сила, е дивашка.

Точно ние, българите, трябва всячески да избягваме този подход, защото много пъти сме били негова жертва. Включително това, че силните Велики сили дадоха Македония на Сърбия, без да се съобразяват, че преобладаващото население там е българско.

България не трябва да налага волята си, а да се придържа към европейските принципи. Патриотизмът в стил "булгар,българ" може само да ни навреди.

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Категорично не съм съгласен с

Категорично не съм съгласен с твърдението на автора, че позицията в спора ни с Македония е добре аргументирана и ще дам пример. Едно от най-отблъскващите и обидни неща спрямо нас българите в съвремена Македония .е езикът на омразата. Там все още масово ни наричат нас българите фашисти, И всичко това в един съвремене свят, в които никой в Гърция или Албания не нарича сегашните италианците фашисти или пък французи, холандци или белгийци – германците фашисти. И за мен това е обидно и недопустимо, но трагедията е, че и за това ние сме си виновни, защото сме давали повод за това! Попитаите БСП и прф. Искра Баева да ви кажат какво мислят те за властта в България преди 9 септември и отговорът ще е без колебание – България е била фашиска държава! Е, добре може ли тогава някой нормален човек да ми обясни, как македонците да не ни наричат фашисти, след като ние самите се определяме за такива?

Едно е отделни хора да

Едно е отделни хора да говорят за фашизъм, друго е приказките за фашизъм да са държаван политика. И аз съм против приказките на БСП, но това са си техни партийни приказки. Вредни са, отвратителни са но все пак не ангажират цялата държава. Докато приказките на Скопие за българския фашизъм са държавна политика, част от идентичността им. Доста по-различно е.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Кошмар, още има хора в България кито говорят за БСП-БКП и Искара радева. Това проблемът и на макетата. В главите им още звучи коминтерна , Тито, комунизма, те не знаят на кой свят се намират, както и Коцев.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Езикът на омразата

към нас, българите, я раздухва ВМРО-ДПМНЕ. Те не са управляващи, но ако ние продължаваме да се държим като улични гамени - ще станат. Настоящата политика на сегашните т. нар управляващи налива вода в тяхната мелница. Нашите, в желанието си да отклонят обществените вълнения в девета глуха, ще докарат ВМРО-ДПМНЕ на власт. Тогава езикът на омразата ще бъде наистина държавна политика.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.