Българската позиция за Северна Македония като цяло е правилна, аргументирана, единствено възможната. Тя обаче има два сериозни недостатъка.

Първият е този, че очевидно не успяваме да обясним на подходящ език на нашите партньори в ЕС какво точно очакваме от Северна Македония. И защо тази държава трудно се вписва дори в минималните европейски стандарти, за да започне преговори с ЕС.

Втората щета, при това голяма, е вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Неговото публично поведение вреди ужасно много на политиката на България.

Каракачанов трябва да спре да твърди, да намеква, да се шегува, че днешните граждани на Северна Македония са българи. Доколкото е известно българската позиция е, че днешните граждани на Северна Македония могат да бъдат каквито искат - македонци, дори марсианци. Те обаче нямат право да "помакедончват" или да "помарсианчват" своите предци, които сами себе си са се определяли като българи.

Твъдението на Каракачанов, че днешна Европа е същата като преди 100 години освен вредно е и невярно. Днес България и големите европейски държави сядат на една маса. Големите европейски държави казват "да", а България "не" и става това, което казва България. Преди 100 години това е било невъзможно

Нагласата, демонстрирана неведнъж от Каракачанов, че България е силната страна, която е членка на ЕС, а Северна Македония е слабата страна, която трябва да се съобразява с нашата сила, е дивашка.

Точно ние, българите, трябва всячески да избягваме този подход, защото много пъти сме били негова жертва. Включително това, че силните Велики сили дадоха Македония на Сърбия, без да се съобразяват, че преобладаващото население там е българско.

България не трябва да налага волята си, а да се придържа към европейските принципи. Патриотизмът в стил "булгар,българ" може само да ни навреди.