Докато броят на заразените и починалите от COVID-19 в България се покачва, много европейски държави вече успяха да овладеят втората вълна, благодарение на строгите мерки, които взеха и започват да разхлабват.

Белгия

Белгия дълго време бе сред страните с най-много заразени, но от седмици броят намалява и вече е под критичната линия. Затова от тази седмица магазините отново отвориха, след като ги затвориха на 10 октомври. Въпреки това все още има ограничения, които ще останат и по време на коледните празници.

На 24 и 25 декември хората, които живеят сами, имат право да поканят най-много до двама души в жилището си. В същото време Белгия критикува доста по-либералните мерки за празника в съседната им Германия, където на празничната трапеза имат право да седнат до 10 души, без да се броят децата.

„Ако има нещо, което вирусът обича най-много, то това са празниците, на които на тясно пространство се събират много хора“, заяви министърът на здравеопазването на Белгия Франк Ванденбрук

Контролът по границите на страната ще бъде затегнат около Коледа и Нова Година, а белгийците изрично бяха посъветвани да не пътуват към региони с червен код, тоест с твърде много заразени на брой от населението.

Франция

И във Франция мерките ще бъдат поотпуснати около празниците, но локдаунът не се отменя изцяло. Според здравните власти страната вече е преодоляла пика на втората вълна и броят на новоразазените пада. От тази седмица отвориха отново и магазините, които не продават стоки от първа необходимост.

Хората вече имат право да излизат за разходки или да ходят на спорт. Литургиите вече се правят отново с присъстващи в църквата хора, но те не бива да са повече от 30 души. Отвориха библиотеките и архивите. Все още обаче се препоръчва ограничаване на контактите с хора извън семейството.

Не е отменено ограничението за излизане без наложителна причина. За това може да се мисли от следващата седмица, тогава обаче ще се въведе забрана за излизане нощем, посочиха властите.

Италия

И Италия успя да свали броя на заразените успешно, като от миналата неделя три от червените зони минаха към код оранжево, който е една степен по-безопасен. Хората в Лобардия, Пиемонт и Калабрия могат да излизат от домовете си без причина между 5 и 22 часа. Шопинг центровете също отвориха, но затворени остават ресторанти, кафенета и барове.

Ирландия

Ирландия разхлаби мерките от 1 декември. Магазини, музеи, галерии и книжарници отвориха отново. От 4 декември работят и ресторантите. Затворени остават заведенията, в които се предлага само алохол. Между 18 декември и 6 януари ще е разрешено да се пътува и да се срещат членовете на до три домакинства.

„Смятаме, че вече можем да поддържаме баланса между опазване на здравето и на бизнеса“, заяви ирландският премиер Майкъл Мартин. „Жертвите, които нацията направи, донесоха нужния резултат“, похвали съгражданите си още той.

Ирландия въведе строги мерки за над 6 седмици. Хората можеха да се придвижват навън само в радиус от пет километра от адреса си, ако не пътуват за работа, а магазините и ресторантите бяха затворени.

Германия

Германия не успява да свали броя на новозаразените достатъчно бързо и затова реши мерките да продължат до 10 януари. Те ще бъдат отпуснати само около коледните празници и Нова година.

Бавария обаче реши да поеме по свой път и баварският премиер Зьодер обяви затягане на мерките в следващите седмици. Провинцията обяви код „катастрофа“ и ще действа съобразно предписанията за такъв сценарий. Градовете и селата, в които в рамките на седмица новозаразените са над 200 на 100 000 няма да разплабват мерките дори и за Коледа. Жилищата се напускат само при наложителна нужда.

Забранява се пиенето на алкохол навън. Между 9 декември и 5 януари ще има забрана за нощни излизания между 21 и 5 часа. В регионите с висок брой болни училищата от 8-и клас преминават на дистанционно обучение. В цяла Германия се обсъжда и удължаване на коледните ваканции за учениците с поне седмица.

Само между 23-ти и 26 декември ще могат да се събират членове на една фамилия, но не повече от 10 души.

В Бавария смятат и да забранят пътуванията към Източна Европа за празниците за хора, които нямат адрес или роднини там.

Чехия

От миналия четвъртък магазини и ресторанти могат да работят, но при сериозни мерки за дистанция и хигиена. Чехите прекараха в домовете си в строг локдаун в последните 6 седмици.

Гърция

За празниците съседката смята да разхлаби мерките, но въпреки това пътуването до Гърция ще става само със строги условия. Между 18 декември и 7 януари влизащите в Гърция трябва да имат отрицателен тест за коронавируса, а след влизането с и в Гърция да направят нов тест.

Независимо от резултатите от тестовете, се налага 10-дневна карантина. Мерките предизвикаха бурни коментари, тъй като ще спрат от прибиране за празниците милиони гърци, живеещи в чужбина. Проблемно става и пътуването за работа. Особено за гърците, които работят в съседни държави и се прибират всеки уикенд по домовете си.

Въпреки че болните чужденци в Гърция не са много, страната вече е изчерпала капацитета си от интензивни легла и се опитва да спре внасянето на вирус отвън. Страната има по 1250 новозаразени дневно.