"Приземените" от здравната и икономическа криза авиокомпании са изправени пред огромна задача. Те трябва да се превърнат в "работните коне", които ще разпространят милиарди флакони от почти готовата ваксина срещу COVID-19 до всяко кътче на земното кълбо. Това безпрецедентно усилие в историята на бранша, трябва да бъде осъществено в условията на шоково намаление на броя на служителите, съкратени и направо отменени маршрути, "пенсионирани" летателни машини и брутални финансови проблеми. 

"Това ще бъде най-мащабното и сложно логистично упражнение правено някога, твърди Александър Де Джуняк, главен изпълнителен директор на Международната асоциация за въздушен транспорт пред агенция Bloomberg. - Светът днес разчита на нас."

Грубите сметки на Асоциацията показват, че 8000 товарни самолета Boeing 747 с капацитет от по 110 тона ще са нужни за въздушното превозване на 14 млрд. дози, колкото ще трябва да бъдат доставени из цялата планета в следващите две години. Проблемът е, че поне половината глобална флотилия е на практика "приземена", а поръчката е огромна по своя мащаб. 

Колко е важна ролята на авиокомпаниите и колко е трудна тяхната задача, потвърждава и Катрин О'Браян - ръководителка по имунизациите на Световната здравна организация. Според нея целият процес по ваксинирането може да бъде оприличен като изкачване на Еверест. И в този момент - когато вече имаме няколко ваксини, ние сме на последния базов лагер. 

"Но истинското изкачване на върха е свързано единствено с доставянето на ваксините", заявява тя. 

Според изчисленията на Bloomberg към момента светът ползва около 2000 товарни самолета, пренасящи половината от стоките, които се транспортират по въздух. Другата половина минава през пътническите самолети. Засега авиокомпаниите успяха да преквалифицират около 2500 пътнически машини в товарни, но те така или иначе не са достатъчни. За да се пренася ваксина през пътнически самолет пък има условие - правителствата да гарантират, че ще отворят въздушните си пространства. 

Най-натоварено се очаква да бъде от началото на следващата година до нейния край. Като начало само Pfizer смята да произведе 1,3 млрд. ваксини до края на 2021 г. Moderna - други 500 млн. ваксини, AstraZeneca - малко над 2 млрд. дози.

"Каквото и да става, трябва да помогнем на света да стане на крака", уверява и Денис Листър, вицепрезидент по карго товарите на Emirates, най-голямата авиокомпания за дълги разстояния. 

Проблемите обаче не свръшват тук. Ваксината на Prizer трябва да се транспортира при минус 70 градуса по Целзий или на температура, която е под тази на зимните нощи в Антарктида. Компаниите ще използват ново поколение GPS системи, за да следят всяка пратка и нейната температура. 

При успешна доставка, ваксината може да се съхранява във фризери на ултраниски температури, които могат да удължат живота й до шест месеца. Болничните хладилници ще могат да я държат до пет дни. 

Третият вариант е да се ползват преносимите контейнери, разработени отново от немската компания. Веднъж размразени, флаконите не могат да бъдат замразени отново. Именно такива машини вероятно ще бъдат инсталирани и на самолетите, защото към момента не е измислен друг вариант за поддръжка на такова ниво на температурата.

American Airlines пък заяви, че вече има подготвени пакети, пълни със сух лед. Той обаче се счита за опасна стока и дори най-новите технологии предполагат, че ваксини в сух лед ще трябва да са толкова разделени една от друга, че ще може да се ползва около 50% от капацитета на машината. 

Добрата новина е, че големите градове в света имат вече изградена инфраструктура за бързо поемане от летището до хладилника. Там, където няма - в момента се прави. Например в Нидерландия - страната поръча 600 фризера от United Parcel Service, които позволяват дълбоко замразяване. Всеки фризер побира по 48 000 ампули при температура от минус 80 градуса. 

Най-големите логистични фирми пък вече имат достатъчен опит с превозването на противогрипни ваксини и медицински проби, имат ноу-хау и подготвени служители. За всеки случай гиганти като FedEx закупиха допълнителни хладилни камиони.

Накрая идва и предпоследният проблем. Да пренесеш ваксината до Швейцария, Норвегия, САЩ или Япония е трудно, но изпълнимо. Какво обаче ще се случи с онези най-бедни държави в света, които нямат нито инфраструктурата, нито обучения персонал, който да поеме доставките. 

Тук решението е в ръцете на УНИЦЕФ, която ще наема авиокомпаии за доставка на ваксината до 170 отделни страни. Така около 40 превозвача вече имат разработени планове за пренасяне на флаконите в най-бедните 92 страни по света. Ако към тях бъдат добавени още 80 страни с малко по-високи доходи и операцията бъде изпълнена успешно - то 70% от населението на човечеството ще е ваксинирано. 

Само си представете какво предизвикателство е например Индонезия - тежко ударена от COVID-19 азиатска държава, която има население от 273 млн. души, разхвърляни из стотиците острови на този най-голям архипелаг в света. 

След като авиокомпаниите свършат своята работа, идва ред на последните метри. Те ще бъдат изминати от коли, автобуси, камиони, мотоциклети, велосипеди и дори магарета. На някои места по света може да се наложи флаконите да се носят и пеша. 

Днес всички по веригата стягат бойните си редици. Правителства, компании, учени и НПО-та опитват да извършват най-големия логистичен подвиг в историята.