Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е решил да номинира генерала от резерва Лойд Остин за министър на отбраната, съобщи днес влиятелния информационен сайт "Политико", цитиран от Ройтерс и БТА.

Сайтът се позовава на трима души, добре запознати с хода на дискусиите по формирането на екипа на Байдън.

Номинацията на бившия шеф на американското Централно командване - Сентком, в периода 2013-2016 г., може да бъде обявена още днес, твърдят източниците. По-рано Ройтерс съобщи, че Байдън ще обяви кандидата за свой министър на отбраната - ключов пост в екипа му по националната сигурност, на 11 декември.

Ако бъде номиниран, а после и утвърден от Сената, 67-годишният Остин ще стане първият чернокож ръководител на Пентагона. Той е бил командващ на американските сили в Ирак до 2011 г., а също и заместник-началник на щаба на американската армия.

Първоначално се смяташе, че фаворитка за поста е Мишел Флорной, която по всеобщо мнение бе изборът на Хилари Клинтън за министър на отбраната, ако тя бе победила на президентските избори през 2016 г. Байдън обаче е под силен натиск да номинира чернокож за този пост, посочва "Политико".

През последните дни Остин се очерта като главен кандидат, макар че Байдън имаше предвид и кандидатурата на бившия министър на вътрешната сигурност Джей Джонсън в администрацията на бившия президент Барак Обама, твърди изданието, цитирайки няколко души, запознати с дискусиите по въпроса. Джонсън обаче бил обект на критики заради някои свои действия като министър.

Конгресменът демократ Бени Томпсън, който се смята за приближен на Байдън, заявил пред "Политико", че с оглед на досегашното формиране на екипа на Байдън, следва да се отбележи, че "афроамериканците трябва да бъдат по-добре представени в него, отколкото са до този момент".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.