Два нови сигнала до главния прокурор Иван Гешев и до Националната служба за охрана (НСО) - по повод снимките от спалнята в резиденцията на премиера Бойко Борисов в "Бояна", е изпратил съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, съобщиха от обединението. Конкретният повод е интервюто на министър-председателя, дадено в началото на октомври и публикувано преди дни в германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Според Иванов казаното чрез казаното пред медията министър-председателят потвърждава автентичността на снимките на чекмеджето от спалнята му.

“Тук не става дума за любовна история. Става дума за безконтролна власт, която се е превърнала в неограничена корупция”, заяви Христо Иванов във видео на живо във фейсбук. 

Новият сигнал цели "в следващия парламент да тръгнем към разплитането на това гнездо от усойници, които пият кръвта от Българската Република и я превръщат в ресурс за задоволяване на собствените интереси”, казва още Иванов.

В сигнала са цитирани думите на Борисов, че снимките са резултат от изготвяне на компромат и как дамите, които посещавали резиденцията, не са били проверявани от охраната, но и последвала реакция от НСО, че службата не допуска до пазените от нея обекти непроверени хора. 

“При това положение, или НСО не са извършили адекватна проверка, която да предотврати изготвянето на компромат срещу премиера на републиката и прикриват това чрез формална проверка, или, напротив, операция по компрометирането на охраняваното лице не е имало”, твърди Иванов. 

Добавя, че това повдига въпроса дали е налице пропуск на НСО да предотврати внасянето на компрометиращи материали, дали от НСО “са участвали целенасочено в подобен комплот”, или внасянето е станало със съдействието на самото охранявано лице. Задава и въпроси към прокуратурата, свързани с обявеното  досъдебно производство по случая. 

“Всъщност, независимо дали тази медийна басня, съшита с бели конци от Шехерезада, получи някакво потвърждение или не, сам по себе си фактът, че е толкова лесно българският премиер да бъде компрометиран, е изключителен проблем", казва още съпредседателят на ДБ.

Посочва, че не храни илюзии, че държавното обвинение ще извърши пълна и обективна проверка, но има още един мотив да подаде сигнала.

“В първия от записите Борисов Ви цитира да се хвалите колко обичате да се “правите на луд”. След изборите догодина възнамерявам да инициирам парламентарна анкета, която да провери (без)действията на прокуратурата по този казус. С цел процедурна икономия, искам, когато Ви задавам тези въпроси, да мога да се позова на факта, че лично съм Ви сезирал с тях”, обръща се Иванов към главния прокурор. 

В сигнала до НСО се настоява началникът на службата Емил Тонев да разпореди нова проверка на изложените от Борисов обстоятелства, която да изясни всички обстоятелства около изпълнението на задълженията на НСО по охраната на министър-председателя, а резултатът да бъде публично оповестен. 

Двата сигнала в оригинал можете да видите ТУК.