Турция е заплашила Гърция с война, ако разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили, съобщи електронното издание „Прототема“, цитирано от агенция Фокус.

Това заяви гръцкият дипломат номер 1 Никос Дендиас днес след среща с колегите си от страните членки на ЕС в Брюксел.

На Съвета „Външни работи“ бяха обсъдени възможни санкции срещу Турция заради нейното поведение в Източното Средиземноморие.

„Турция не разбра положителното послание на ЕС от октомврийския съвет“, каза Дендиас.

Той изтъкна, че Анкара „продължава своето престъпно поведение и то в контекст, който е напълно неприемлив - заплашва с война Гърция, ако тя разшири териториалните си води до 12 морски мили“. Министърът бе категоричен, че на срещата е станало достатъчно ясно, че трябва да има реакция срещу Турция. Това ще бъде обсъдено на срещата на държавните и правителствените ръководители тази седмица в Брюксел.

През октомври Европейският съвет предупреди Турция да спре проучванията в Източното Средиземноморие и предупреди, че в противен случай ще се сблъска с последствия.

Министрите са били единодушни, че не се вижда фундаментална промяна на поведението на Турция, каза след съвета върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Точно обратното – в някои аспекти ситуацията се влошава. Затова оценката на първите дипломати не е положителна. Сега всеки министър ще информира по въпроса своето правителство. И решението ще бъде взето на Европейския съвет на 10 и 11 декември.