Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турция е заплашила Гърция с война, ако разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили, съобщи електронното издание „Прототема“, цитирано от агенция Фокус.

Това заяви гръцкият дипломат номер 1 Никос Дендиас днес след среща с колегите си от страните членки на ЕС в Брюксел.

На Съвета „Външни работи“ бяха обсъдени възможни санкции срещу Турция заради нейното поведение в Източното Средиземноморие.

„Турция не разбра положителното послание на ЕС от октомврийския съвет“, каза Дендиас.

Той изтъкна, че Анкара „продължава своето престъпно поведение и то в контекст, който е напълно неприемлив - заплашва с война Гърция, ако тя разшири териториалните си води до 12 морски мили“. Министърът бе категоричен, че на срещата е станало достатъчно ясно, че трябва да има реакция срещу Турция. Това ще бъде обсъдено на срещата на държавните и правителствените ръководители тази седмица в Брюксел.

През октомври Европейският съвет предупреди Турция да спре проучванията в Източното Средиземноморие и предупреди, че в противен случай ще се сблъска с последствия.

Министрите са били единодушни, че не се вижда фундаментална промяна на поведението на Турция, каза след съвета върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Точно обратното – в някои аспекти ситуацията се влошава. Затова оценката на първите дипломати не е положителна. Сега всеки министър ще информира по въпроса своето правителство. И решението ще бъде взето на Европейския съвет на 10 и 11 декември.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.