Безвизовите пътувания на гражданите на всички страни членки на ЕС до САЩ е един от приоритетите на Съюза.

Това става ясно от заключенията на Съвета на ЕС за отношенията със Съединените щати. Те бяха приети днес на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

„Съветът признава необходимостта от развитие на връзките между нашите младежи и бъдещи лидери, за да бъде насърчево мзаимното разбирателство за доброто на европейско-американското сътрудничество и ценностите и принципите, които споделяме. За да може ЕС да се възползва безпроблемно от контактите между хората, приоритет на Съюза остава постигането на пълна визова реципрочност със САЩ“, се казва в документа.

Гражданите на 4 страни от ЕС все още трябва да си вадят визи за Съединените щати. Това са България, Румъния, Хърватия и Кипър. В края на октомври Европарламентът прие незаконодателна резолюция, призоваваща Европейската комисия да върне временно визите за американски граждани. Причина бяха съществуващите все още изисквания към четирите европейски страни. Комисията обаче отказа да се съобрази и оттам заявиха, че предпочитат дипломатически ангажимент.

 
ЕС приветства обявения от администрацията на новоизбрания американски президент Джо Байдън ангажимент към многостранната информация и международните съюзи. Време за подновяване на съвместните усилия към упрепването, но също така и реформирането на международни организации като Световната здравна организация (СЗО) и Световната търговска организация (СТО).

Според запознати специално реформирането на организациите е отстъпка от страна на Европа. САЩ недоволстват от СТО и обявиха предстоящото напускане на СЗО.

Мнението на Брюксел е, че трябва заедно с Вашингтон да се работи за спасяването на ядреното споразумение с Иран.

Изявена е готовността да се работи съвместно и по други направления като „Източно партньорство“, „Южно съседство“, Западните Балкани, Източното Средиземноморие, Близкия изток, Африка, Латинска Америка, Карибите и Индийско-техоокеанския регион.

Съветът потвърждава стратегическата важност на партньорството със САЩ като най-напредналата и най-близката връзка от този вид в света. Силното трансатлантическо партньорство е от ключово значение в приноса на общата сигуррост, стабилност и напредък.

В ЕС са убедени, че тези отношения са основата на международен ред, основан на закони, който засилва мира и сигурността по света, свободана, благоденствието, човешките права, равноправието между половете, мултилатерализма, върховенството на закона и демокрацията. И това важи не само за Европа и Америка, но и за целия свят.

Българският външен министър Екатерина Захариева предложи бъдещият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън да бъде поканен на едно от следващите заседания на Съвета “Външни работи”. Тя също настоя за пълна визова реципрочност между Брюксел и Вашингтон.