Перспективата Обединеното кралство да излезе от преходния период след Брекзит без споразумение за бъдещите отношения с Европейския съюз не може да бъде изключена. Времето за постигане на сделка и за одобряването ѝ от британския и от Европейския парламент и от държавите членки изтича, а противоречията между страните остават. Британският премиер Борис Джонсън има достатъчно подкрепа в кабинета и в парламентарната си група да поведе страната си към бъдеще, когато икономическите ѝ отношения с досега основния ѝ пазар, Европа, ще стъпят върху правилата на Световната търговска организация.

Какво обаче ще последва при такава развръзка след четири и половина години преговори за Брекзит?

Британският в. „Дейли телеграф“, близък до управляващите консерватори, повдига завесата, като цитира поверителен правителствен документ.

В условията на пандемия в идните три месеца доставките на лекарства могат да намалеят с до 40 на сто, предвижда при лош сценарий документът. Властите могат да се окажат неспособни да предотвратяват и евентуални епидемии по животните, защото са възможни прекъсвания в снабдяването с ветеринарни средства.

Таблоидът „Дейли мейл“, цитирайки същия документ, прогнозира повишаване на цените на храните, дофицит на горива, инфлация и размирици.

Евентуален провал на преговорите би повишил опасността от тероризъм, защото при липса на споразумение за отношенията след Брекзит Обединеното кралство би загубило достъпа си до европейските информационни системи в областта на сигурността.

От миналия 31 януари, когато напусна ЕС, до 31 декември Обединеното кралство е в преходен период. През него то запазва достъпа си до единния пазар на ЕС, като в същото време спазва правилата му. От 1 януари догодина свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали между ЕС и кралството спира и там се установяват граничен и митнически контрол. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние беше прогнозирал при такъв сценарий километрични опашки от товарни камиони от двете страни на Ламанша, прекъсване на снабдителни вериги, търговски загуби, нарушен пътнически транспорт, несигурност за бизнеса.

Особено тежък би бил ударът върху лондонското Сити, което дава 7% от британския БВП, 10% от данъчните приходи и работа на 1 млн. души. То би загубило значима част от статута си на световен финансов център. Редица международни банки и компании за управление на активи като Goldman Sachs, JP Morgan и Deutsche Bank вече прехвърлиха стотици души персонал и платформи за търговия на континента, главно в Париж и Франкфурт, трансферите на активи са $1600 милиарда и това може да се окаже само началото.

Британското правителство потвърди автентичността на документа. Това стана часове, след като Джонсън нареди на главния си преговарящ Дейвид Фрост да напусне преговорите до 48 часа, ако ЕС не се откаже от „нелепите“ по думите му изисквания, които според него биха ограничили независимостта на Великобритания.

Главните несъгласия между Брюксел и Лондон са за бъдещите правила за риболова, конкуренцията и за механизма за решаване на спорове. В телефонен разговор вчера Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не успяха да ги преодолеят. Според френския либерален в. „Либерасион“ британските таблоиди вече подготвят общественото мнение за евентуалния провал на търговските преговори.

Те се подновяват днес в Брюксел след вчерашната неуспешна сесия в белгийската столица. Очаква се Фон дер Лайен и Джонсън да разговарят по телефона тази вечер отново. Освен фрост в Брюксел пристига и британският министър Майкъл Гоув, който трябва да се срещне със зам.-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

В същото време британското правителство внесе отново в Камарата на общините закона за вътрешния пазар, който според ЕС нарушава вече подписаното споразумение на стратата за напускане на ЕС, по-специално - клаузите, засягащи контрола върху стоките пътуващи за и от от Северна Ирландия, предаде телевизия "Скай нюз". Евентуалното му приемане може рязко да обтегне отношенията и да доведе до ответни санкции от страна на ЕС.

Телевизионният канал цитира и Барние да казва пред посланици на държавите членки, че настроението му преди днешния кръг на преговорите е по-скоро "сдържано".