Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Семейството на Роалд Дал публикува извинение за антисемитизма на автора в изявление, което трудно може да се намери на официалния сайт на писателя. Дал, който почина преди 30 години, е представен като „разказвач № 1 в света“, чиито книги „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“ и „ГДВ“ омагьосват читателите от 60-те години насам. Но Дал е бил и антисемит, напомня „Гардиън“.

„Има черта в характера на евреите, която провокира враждебност, може би тяхната липса на щедрост спрямо не-евреите. Имам предвид, че винаги има причина, заради която анти-нещо си изниква някъде.

Дори и гад като Хитлер не ги е тормозил без причина“, размишлява авторът в интервю пред Тhe New Statesman през 1983 г.

Сега, години по-късно, наследниците на писателя тихо се извиняват за коментарите му.

„Семейство Дал и Roald Dahl Story Company дълбоко се извиняват за продължителната и разбираема болка, предизвикана от някои от изказванията на Роалд Дал" – пише на сайта на автора.

"Тези коментари, пълни с предразсъдъци, са непонятни за нас и са в противоречие с човека, когото познавахме, и с ценностите в сърцевината на историите му, които оказват положително влияние на поколение млади хора. Надяваме се, че с най-добрите и най-лошите си периоди Роалд Дал ще ни помогне да си припомним за трайното въздействие на думите.“

В официалната биография на писателя на сайта му не се споменава за антисемитските му възгледи. Извинението на семейството не е изпратено до еврейски организации, подчертава "Гардиън".

Дал е роден през 1916 г. в Уейлс от родители норвежци. По време на военната му служба той е тежко ранен. Първата му детска книга е публикувана през 1943 г. Той е и съсценарист на някои от филмите за Джеймс Бонд, пише и романи за възрастни.

Много от детските му книги са превърнати във филми, в сериали, поставяни са на сцена. За последния период - 2018 г., за който съществуват данни, печалбите преди облагането с данъци, които наследниците му получават от неговото творчество, телевизионни права и т.н., са в размер на 12,7 млн. паунда. 

По-рано тази година "Нетфликс" обяви, че режисьорът Тайка Уайтити, който е и носител на "Оскар", ще прави анимационен сериал по "Чарли и шоколадовата фабрика", както и втори филм за умпа-лумпите, работниците във фабриката. През октомври "Уорнър брос брадърс" пусна филма "Вещиците", който е върху книгата на Дал от 1983 г., в който участват носителките на "Оскар" Ан Хатауей и Октавия Спенсър.

Освен в своето печално известно интервю за Тhe New Statesman Дал и по-късно говори за своя антисемитизъм в статия за "Индипендънт" през 1990 г.

"Със сигурност съм против Израел и съм антисемит, така както евреин в друга страна извън Израел, като Англия, силно подкрепя ционизма... Това е същото старо нещо - всички знаем за евреите и за останалите хора. Няма нито един издател не-евреин, те контролират медиите - доста умно, затова и президентът на САЩ трябва да изпраща всичко на Израел", твърди там той.

Малко преди смъртта си Дал получава писмо от две деца от Сан Франциско.

"Скъпи г-н Дал,

Ние обичаме вашите книги, но имаме проблем - евреи сме. Ние обичаме книгите ви, но вие не ни харесвате, защото сме евреи. Това ни обижда. Може ли да промените мнението си за това, което казвате за евреите.

С обич

Ализа и Тамар."

Коментари

 's picture

Дидо

А нещо за Еразъм Ротердамски..

..и неговите писма с ОТКРИТ антисемитизъм?Гробовно мълчание,щото трябва да подменят ВЕКОВЕ история на Европа.ЛИЦЕМЕРИ!
 's picture

Дидо

П.П...

...И 'щото една еропейска организация за обмен на студенти и преподаватели трябва да се извинява ШУМНО или 'щото там се въртят едни 15 МИЛИАРДА Евро и за това ШУМНО се мълчи?!?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.