Ден след като външно министерство опроверга обвиненията на Москва, че България е предоставала на НАТО територията си като площадка за евентуални удари срещу Русия, премиерът на България Бойко Борисов подчерта, че страната ни единствено модернизира летищата си - както правят всички държави.

Министър-председателят отправи коментара си по време на посещението си в БулБИО.

"Единственото, което се прави различно в България през последните месеци, е да се подновяват самолетите, механизираната техника, корабите, които са планирани от много години. Нашият флот е в окаяно състояние и затова е необходимо да сложим новите кораби във въоръжението на Българската армия", отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов изтъкна още, че модернизирането на пистите, радарите и инсталациите е важно, за да бъдат пригодни за новите самолети F-16 Block 70, които страната ни закупи.

Обвинението на Русия

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Москва се безпокои от увеличената активност на НАТО в Черно море и поименно посочи България и Румъния като територии, на които се разработват сценарии за потенциална атака срещу Русия.

"Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат оръжия за нападение", каза на брифинг Захарова. "По време на ученията се разработват сценарии, които предвиждат удари, вкючителни на руска територия".

Силите на НАТО все повече присъстват в пристанищата в Черно море, увеличават се полетите на разузнавателни самолети и на безпилотни апарати на Алианса, допълни говорителката.

"Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави", каза още Захарова. "Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави".

Отговорът на МВнР

Българското външно министерство опроверга обвиненията, като посочи, че мерките в Алианса "са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международноправните норми".

"България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава", отговори българското външно министерство. "Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО в защита на населението и териториите на страните членки".