Път, който произвежда електроенергия - това не е научна фантастика, а проектът SolaRoad. Холандски инженери са създали специална настилка, в която са инсталирани слънчеви панели, които през деня събират енергия, а през нощта захранват уличното осветление по пътя. Необичайната идея е тествана за първи път върху велоалея в град Кромение, който се намира близо до столицата Амстердам.  

Соларният път е направен от сглобяеми модули от бетон и усилено стъкло, което предпазва от износване, а най-горния слой е направен от специално покритие против подхлъзване. Върху тези модули са монтирани фоточувствителни клетки, подобно на панелите по покривите на къщите.

Всеки квадратен метър от пътя генерира 50-70 kW/ч енергия на година, което при участък с дължина около 60 метра означава достатъчно енергия за две големи къщи. Проектът SolaRoad e на стойност 3 милиона евро и ще се разработва в продължение на три години. Засега откритието изглежда най-приложимо за велоалеи и по-малки автомобилни пътища. Холандските инженери смятат да построят и соларни магистрали на по-късен етап. Специалистите са категорични, че при достатъчно голяма соларна инфраструктура, пътят може да захранва улично осветление, крайпътни заведения и дори електростанции. 

Холандия е сред страните, които активно използват алтернативни източници на енергия и стратегии за устойчиво развитие. Електроавтомобилите са доста популярни в страната, както и велосипедния транспорт, а в доста къщи има соларни инсталации, които доставят голяма част от необходимата енергия. Наскоро художникът и дизайнер Даан Роосгаард представи еко концепция за осветление на велоалеите в страната, вдъхновена от картината "Звездна нощ" на Ван Гог. 

Картина на Ван Гог или велоялея? А защо не и двете.

Младият дизайнер е създал специална настилка от миниатюрни звездички, които всъщност са соларни клетки. През нощтта те излъчват събраната през деня светлина и осветяват пътя на колоездачите. Освен че е красиво, творението на Роосгаард е и доста ефективно от енергийна гледна точка. Светещи велоалеи вече има и във Великобритания и Германия. А защо не някой ден и в България?