Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Унгария все още не може да приеме клауза за спазване на върховенството на закона, която да бъде приложена към бюджета на Европейския съюз и фонда за възстановяване от последиците от коронавируса, каза днес унгарският министър-председател Виктор Орбан и добави, че тези въпроси би трябвало да се разглеждат отделно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Орбан отхвърли предложение за добавяне на обяснителна декларация, което накара член на полското правителство да каже вчера, че Полша може да приеме пакета.

Унгария и Полша от седмици блокират седемгодишния бюджет на ЕС и общностният фонд за следкризисно развитие.

"За нас това решение - прикрепването на някакво заявление като напомняне на лепяща се бележка върху лист хартия - няма да проработи", заяви Орбан по общественото радио. "Унгария настоява тези две неща да бъдат отделени", каза той.

Унгария и Полша, които от години са критикувани за отстъпление от демократичните стандарти, казват, че ще действат и гласуват заедно по въпроса за върховенството на закона. Орбан заяви, че ще се придържа към тази договореност.

По думите му няма защо да се бърза за постигане на споразумение за бюджета на ЕС тази година. Според него, ако не се постигне споразумение до януари, ще се постигне по-нататък.

"Оставете правното статукво непроменено и всичко ще върви гладко и бързо", каза той.

Проучване на изследователския център "Медиан" тази седмица показа, че унгарците са силно разделени по въпроса. Около половината избиратели подкрепят виждането на Орбан, че ЕС иска да наложи на Унгария толерантни към имиграцията разпоредби. Едва около една трета смятат, че кризата се дължи на унгарски пропуски във върховенството на закона. Според допитването 85 процента от унгарците продължават да подкрепят членството в ЕС.

Ключови думи

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Полша вече яхна улука и тоя

Полша вече яхна улука и тоя остана самотен да пляка с камшика на садо-мазо чифта.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.