Решението за разрешаване на ваксините срещу COVID-19 в ЕС ще бъде взето през следващата седмица.

Тази надежда изрази днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той говори на пресконференция по повод 1 година от встъпването му в длъжност.

„Европейските институции, отговарящи за признаването на ваксините, работят много сериозно и интензивно, за да гарантират качеството и надеждността им. Надявам се следващата седмица решенията да бъдат взети в надлежна форма, като се базират на науката, познанията и качеството. Ключов момент ще бъде прозрачността“, заяви той.

Мишел се надява, че също другата седмица ще бъде преодоляно ветото на Полша и Унгария върху бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. Двете страни блокираха преговорите, недоволни от обвързването на европейските средства с върховенството на закона.

„Искам да остана оптимист и да продължавам да смятам, че през следващите дни ще можем да разрешим проблема, пред който сме изправени. Бе изразено безпокойство, че механизмът за върховенството на закона може да се използва произволно. Трябва да видим можем ли да успокоим духовете в тази насока“, каза Мишел.

Той изтъкна, че трябва да има готовност за всякакви варианти по споразумението за отношенията между Обединеното кралство и ЕС след "Брекзит". Но отказа да прогнозира развоя на преговорите, които продължават и в момента.

От октомври е установено, че няма положително развитие на отношенията на ЕС с Турция по повод нейните действия в Източното Средиземноморие, допълни Мишел.

„Смятам, че играта на котка и мишка с Турция трябва да спре. През октомври, след интензивна и стратегическа размяна на мнения на най-високо равнище, ние дадохме положителни идеи, подадохме й ръка. Но равносметката в началото на октомври не е позитивна. Ние установихме, че едностранните действия все още са факт,  както и че продължават враждебните послания и реторика“, изтъкна председателят на Европейския съвет.

Мишел добави, че въпросът ще бъде разгледан на срещата на европейските лидери другата седмица. Ако ситуацията не се промени, на масата са всички варианти за действие от страна на ЕС. В началото на ноември Съветът на ЕС удължи с още една година санкциите срещу Турция. На този етап те са срещу двама турски граждани, на които е забранено да пътуват в ЕС, а активите им в Общността са замразени.