Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България запазва позиция № 1 по смъртност от COVID-19 сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

На база 14-дневна заболеваемост в същата общност от държави страната ни е слязла с едно място. Така по този показател вече заемаме 12-а позиция.

"Положителните промени са в доста начална фаза и толкова крехки, че не смеем да се зарадваме."

Така описа ситуацията с разпространението на коронавируса в България главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заболеваемостта е паднала под 600 души на 100 хил. - по-точно средно за периода от 14 дни е 591 души на 100 хиляди. 

Картата на страната вече не е изцяло червена, област Кърджали е минала в оранжевата зона. Ситуацията в различните области в страната е различна, отбеляза Кунчев и даде за пример, че заболеваемостта в Габрово е 11 пъти по-висока от тази в Кърджали.

Процентът на положителните тестове е паднал под 40, отчете още Кунчев.

Няма намаление в броя на хоспитализираните и на пациентите в интензивни отделения. 

12 266 са излекуваните за седем дни. Заетостта на леглата  в болниците е 51%, на интензивните легла е 40 на сто. Най-висок е процентът на заетите легла в Шумен - 98%, в Ямбол е 90 процента заетостта. 

Отговорността за високата смъртност здравният министър Костадин Ангелов прехвърли върху пациентите.

Той обясни, че процесът се следи и анализира.

"Това, което ни прави впечатление - в България се наблюдава една тенденция за самолечение и отлагането на срещата с лекар, който да осъществи навременното лечение. Тези, които са с летален изход, много късно са потърсили лекарска помощ", каза той.

Посочи и допълнителни фактори в здравния статус на българите - големият процент от хора със сърдечно-съдови заболявания.

Той очаквал промяна през следващите седмици.

Коментари

 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе....

Айде пак гражданите виновни. Как пък не случиха на народ тия политици.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.