Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Полша е готова да оттегли ветото си върху следващия седемгодишен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. в замяна на съпътстваща декларация за връзката между еврофондовете и върховенството на закона.

Това заяви полският вицепремиер Ярослав Говин в Брюксел, предаде Ройтерс. Той говори след среща с няколко висши представители на Еврокомисията. 

Полша си е дала сметка, че блокирането на бюджета за периода 2021-2027 г. и Фонда за възстановяване ще навредят финансово на нея и на другите страни от ЕС, каза Говин.

Тя заедно с Унгария блокираха Многогодишната финансова рамка (МФР) за 1,1 трилиона евро и специалния фонд за възстановяване от коронавируса за 750 милиарда евро, предназначени за всички 27 държави членки. Варшава и Будапеща не искат достъпът до европейско финансиране да  зависи от това дали те спазват върховенството на закона. И срещу двете страни има открити процедури за лишаване от членски права, мотивирани с това, че властите им подкопават независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации. Те са заплашени да бъдат лишени от евросредства.

„Всички си даваме сметка, че в случай на полско или унгарско вето ще има временен бюджет, който обратно на някои твърдения в полското публично пространство, няма да бъде добър за Полша, нито за която и да било от останалите 26 страни“, изтъкна Говин.

Затова той вярва, че е в интерес на всички да бъде намерен добър компромис. Според полския вицепремиер това е възможно чрез правно обвързваща декларация, която интерпретира върховенството на закона. Тя трябва да бъде приета от държавните и правителствените ръководители в ЕС.

„Интерпретиращата декларация може да бъде ясно изявление на Европейския съвет, че правилото за условност няма да бъде използвано за упражняването на неоправдан натиск върху отделни членки в сфери, различни от правилното използване на европейските фондове“, каза още Ярослав Говин.

Представителите на ЕК, с които той разговарял, дали ясно да се разбере, че ако Полша и Унгария държат на своето вето, ЕС няма да има друг избор, освен да ги заобиколи   чрез междуправителствено споразумение за фонд за възстановяване между останалите 25 страни. Това било наречено „План Б“ от хората в Брюксел, с които разговарял представителят на Варшава.

В сряда председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен споменала тази възможност в разговор с шефа на Европарламента Давид Сасоли.

„Полската икономика е много добре и, естествено, можем да оцелеем идната година без частта от фондовете, която ще бъде орязана от временния бюджет. Но защо да оцеляваме без фондовете на ЕС, ако все още има място за споразумение? И аз смятам, че то може да бъде постигнато“, заключи Говин.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.