Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи днес да се разработи международен договор за пандемиите, без да посочва краен срок до кога трябва да стане това. Предложението Мишел отправи по време на виртуална извънредна сесия на Общото събрание на ООН, посветено на настоящата пандемия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Броят на епидемиите се умножи в последните няколко десетилетия и ние бяхме хванати неподготвени с вируса на COVID-19", подчерта Мишел. "Има, тоест, известен провал и трябва да извлечем поука от това", допълни той.

В същото време "успехът по отношение на ваксините е резултат от международната солидарност и мобилизация", подчерта Мишел.

"Пред бъдещи пандемии трябва сега да утвърдим този подход, като структурираме нашия колективен капацитет да изпреварваме, подготвяме и управляваме този тип кризи.

Предлагам да го направим по пътя на международен договор за пандемиите", каза Мишел.

Според него подобен договор трябва да се впише в рамките на Световната здравна организация и да има за цел да подобри нещата във всички области, в които е констатирано, че има интерес от засилване на сътрудничеството.

Шарл Мишел посочи като пример нуждата от по-добър контрол на рисковете, развитие на научните познания и надзор на появата на животинските инфекциозни болести, чието предаване на хората представлява голям епидемиологичен риск.

Един договор ще позволи също да се финансира и координира по-добре изследователската дейност, да се подава тревога, да се споделят информациите, да се подобри и достъпът до здравни грижи, смята Мишел.

"Визираната цел е да гарантираме достъп до ваксини, здравни грижи и тестове за бъдещи пандемии и това заслужава да бъде потвърдено с договор", изтъкна Мишел.

В двудневната извънредна сесия на Общото събрание на ООН участват лидери и министри от 140 страни, припомня Асошиейтед прес. Техните речи са предварително записани и се излъчват поетапно след състоялото се вече откриването от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Сред ораторите са френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Борис Джонсън, японският премиер Йошихиде Суга и др.