Новоизбраният вицепрезидент на САЩ Камала Харис определи бившия американски посланик в България Нанси Макълдауни за свой съветник по националната сигурност, предаде Асошиейтед прес, като се позова на екипа по прехода във властта.

Макълдауни има 30-годишна кариера, в която е заемала различни дипломатически и външнополитически длъжности.

Харис също така избра Тина Флорной за началник на своята канцелария, а Рохини Косоглу - за съветник по вътрешната политика.

С избирането на Флорной в екипа от съветници на Харис се добавя още една чернокожа жена. Флорной е опитен стратег на демократите, а от 2013 г. е началник на канцеларията на бившия президент Бил Клинтън. Тя се присъединява към Ашли Етиен, която Харис избра за свой директор по комуникациите, и Симон Сандърс, определена за главна говорителка на новоизбрания вицепрезидент.

Косоглу беше главен съветник на Харис по време на предизборната кампания.

Харис, която има ямайски и индийски корени, е първата жена, избрана за вицепрезидент на САЩ.

"Назначените днес хора, заедно с останалата част от моя екип, ще работят, за да поставим под контрол този вирус, да отворим икономиката си по отговорен начин, да гарантираме, че това е от полза за всички американци, и да възстановим и дадем тласък на лидерството на нашата страна по света", каза в изявление Харис.