Насърчаване на свободни и честни избори, преразглеждане на правилата за партийно финансиране, повишаване на защитата на журналистите, укрепване на свободата на медиите, борба с дезинформацията.

Еврокомисията смята да предприеме мерки в тези сфери като част от огласения днес План за действие за европейската демокрация. Той бе представен от комисаря по прозрачността и ценностите Вера Йоурова.

По-конкретно Брюксел ще предложи правни действия във връзка с политическата реклама. Те ще бъдат насочени към спонсорите на платено съдържание и каналите за производство и разпространение, включително онлайн платформи, рекламодатели и политически консултанти. Целта е изясняване на съответните им отговорности. ЕК също така ще препоръча мерки за справяне с проблема, свързан с безопасността на журналистите, и ще представи инициатива за тяхната защита от ССПНСУО - стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността. Комисията ще насочи усилията си и за преразглеждане на действащия Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията, като засили изискванията за онлайн платформите и въведе строг мониторинг и надзор.

Мерките са ориентирани около три основни стълба.

1. Насърчаване на свободни и честни избори

ЕК ще предложи законодателство относно прозрачността на спонсорираното политическо съдържание (политическа реклама).Тя ще преразгледа и правилата за финансиране на европейските политически партии. Чрез  Европейската мрежа за сътрудничество в областта на изборите Комисията ще подсили сътрудничеството между страните членки и ще лансира нов оперативен механизъм, с който ще се подпомогне постигането на ефикасен и навременен обмен по въпроси, свързани с честното провеждане на изборите, като киберсигурността.

Ще бъде организирана проява на високо равнище, на която ще се срещнат различни органи. Така трябва да се преодолеят предизвикателствата, свързани с изборните процеси, както и да се даде възможност на гражданите да участват като гласоподаватели и кандидати в демократичния процес. За целта планът за действие насърчава използването на структурните фондове на ЕС и наличното финансиране по линия на новата програма „Творческа Европа“, а също така изтъква значението на активното участие сред младите хора, което е основен елемент от стратегията на ЕС за младежта. ЕС ще укрепи и капацитета на мисиите си за наблюдение на избори в трети държави.

2. Укрепване на медийната свобода и плурализъм

През последните години безопасността на журналистите продължи да се влошава. В няколко страни членки нарасна броят на физическите и онлайн заплахи и нападения върху журналисти. През 2021 г. ЕК ще предложи препоръка относно безопасността на журналистите, като ще обърне специално внимание на заплахите срещу жени журналисти, както и инициатива за ограничаване на злоупотребата със съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността. Комисията също така ще работи в тясно сътрудничество с държавите чрез структуриран диалог и ще осигури устойчиво финансиране за проекти за правна и практическа помощ за журналисти в ЕС и на други места. Брюксел ще предложи и допълнителни мерки в подкрепа на медийния плурализъм и за повишаване на прозрачността във връзка със собствеността върху медиите и държавната реклама, наред с другото, чрез Обзор на собствеността върху медиите.

Планът за действие за европейската демокрация върви ръка за ръка с плана за действие в областта на медиите и аудио-визуалния сектор, чиято цел е да се подпомогне секторът, за да се възстанови и да се възползва максимално от цифровата трансформация.

3. Борба с дезинформацията

Планът за действие предлага да се подобри съществуващият инструментариум на ЕС за противодействие на чуждата намеса, включително нови инструменти, позволяващи налагането на финансови санкции на извършителите. ЕК ще насочи усилията си към преобразуване на Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията в рамка за съвместно регулиране на задълженията и отговорността на онлайн платформите в съответствие с предстоящия законодателен акт за цифровите услуги. За тази цел през пролетта на 2021 г. ЕК ще издаде насоки за подобряване на Кодекса за поведение и ще изготви по-стабилна рамка за мониторинг на неговото прилагане.

Какво предстои

ЕК ще изпълни плана за действие за европейската демокрация постепенно до 2023 г. Тогава ще остава година до изборите за Европейски парламент. След това Комисията ще оцени постигнатия напредък и това дали ще са необходими по-нататъшни стъпки.