Турският президент Реджеп Таийп Ердоган даде нова трактовка на основни факти от световната история, заимствайки от опита на македонските историчари.

Мюсюлманин е открил Америка, а не Христофор Колумб, заяви той на първата среща на ислямските лидери в Латинска Америка, която се проведе в Анкара, цитиран от BBC.

Според Ердоган още преди Колумб да стъпи в Новия свят там вече индианските племена са четяли Корана. Така той аргументира силното си желание в столицата на Куба Хавана да блеснат минаретата на внушителна джамия за строителството, на която местните власти упорито не дават разрешение.

После турският президент обясни в подробности "истината" за историята на Америка отвъд заблудите на християнската пропаганда:

Мюсюлмански мореплаватели са открили Америка през 1178 година. В дневниците си Колумб е записал как на върха на планина в Куба е забелязал минаретата на голяма джамия.

Спекулации на тази тема има отдавна. Бележката за "джамията" на Колумб е известна отдавна, но се смята, че откривателят просто е видял островърха постройка, а и както е известно той е смятал до последно, че е намерил пряк път до Индия, където гледката на джамии не е необичайна. 

Сега се обръщам към моя кубински брат (представителят на страната на форума в Анкара) . И днес една джамия ще стои много добре на върха на планината, каза Ердоган в патетичното си изказване на срещата.

Турският президент използва възможността и да разкритикува християнските колонизатори на Америка.

Налагането на религията със силата, чрез меча, никога не е било част от Исляма. Нашата вяра никога не е била средство за експлоатация, каза 60-годишният Ердоган, който бе министър-председател на Турция от 2003 г. до август т. г. когато стана президент на южната съседка. 

Според него европейските християни са колонизирали Америка заради златото и диамантите й, а сега правят същото в Близкия изток. В основата на "мръсната игра" било желанието на запада да сложи ръка на петролните запаси в региона, разтълкува Ердоган ситуацията.