Регионалните здравни инспекции вече ще могат да уведомяват хората, които трябва да са под задължителна карантина заради COVID-19, с обаждане по телефона, с писмо по електронна поща или с SMS. Предписанието на хартия ще може да се получава след края на карантината или от упълномощено лице, докато тя тече. 

Това прие окончателно парламентът днес с промени в Закона за здравето. Целта е да се улесни работата на здравните инспектори в големите градове, които в момента са много натоварени заради пандемията, а трябва да носят предписанията за карантина на адрес. В резултат често нито болни от коронавирус, които се лекуват у дома, нито контактни лица биват документално поставени под карантина навреме. Случва се са получават предписания в края на периода, в който е трябвало да са задължително изолирани или дори след края на периода за изолация. 

Поправките в Закона за здравето бяха предложени от председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. В частта с лесното поставяне под карантина те бяха безспорни. С проекта обаче бе предложено и заличаване на задължителното болнично лечение като противоепидемична мярка за хора, заболели от силно заразна болест - не само от COVID-19, а от зарази като антракс, холера, малария, полиомиелит, дифтерия, туберкулоза и т.н. Първоначалният вариант на законопроекта на Дариткова бе разкритикуван включително и от Министерството на здравеопазването. 

Наложи се Дариктова силно да редактира предложенията си. В крайна сметка спорният текст отпадна, но се прецизират случаите, в които може да се издаде препписание за задължителна изолация в болница при определени случаи. Правилата ще бъдат описани в наредба на здравното министерство. В случай на отказ на пациент да бъде настанен в болница, когато става дума за противоепидемична мярка, МВР ще може да се намесва и да изпълнява мярката принудително.