Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Регионалните здравни инспекции вече ще могат да уведомяват хората, които трябва да са под задължителна карантина заради COVID-19, с обаждане по телефона, с писмо по електронна поща или с SMS. Предписанието на хартия ще може да се получава след края на карантината или от упълномощено лице, докато тя тече. 

Това прие окончателно парламентът днес с промени в Закона за здравето. Целта е да се улесни работата на здравните инспектори в големите градове, които в момента са много натоварени заради пандемията, а трябва да носят предписанията за карантина на адрес. В резултат често нито болни от коронавирус, които се лекуват у дома, нито контактни лица биват документално поставени под карантина навреме. Случва се са получават предписания в края на периода, в който е трябвало да са задължително изолирани или дори след края на периода за изолация. 

Поправките в Закона за здравето бяха предложени от председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. В частта с лесното поставяне под карантина те бяха безспорни. С проекта обаче бе предложено и заличаване на задължителното болнично лечение като противоепидемична мярка за хора, заболели от силно заразна болест - не само от COVID-19, а от зарази като антракс, холера, малария, полиомиелит, дифтерия, туберкулоза и т.н. Първоначалният вариант на законопроекта на Дариткова бе разкритикуван включително и от Министерството на здравеопазването. 

Наложи се Дариктова силно да редактира предложенията си. В крайна сметка спорният текст отпадна, но се прецизират случаите, в които може да се издаде препписание за задължителна изолация в болница при определени случаи. Правилата ще бъдат описани в наредба на здравното министерство. В случай на отказ на пациент да бъде настанен в болница, когато става дума за противоепидемична мярка, МВР ще може да се намесва и да изпълнява мярката принудително. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.