Парламентът на Израел даде предварително одобрение за законопроект за своето разпускане, което поражда възможност за четвърти избори в страната за две години, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.
Това става в момент на криза в управляващата коалиция на министър-председателя Бенямин Нетаняху и насред пандемията от коронавирус.
Законопроектът, внесен от опозицията, но подкрепен от министъра на отбраната Бени Ганц, който е главният коалиционен партньор на Нетаняху, все пак трябва да мине през още парламентарни гласувания, за да стане закон. Това дава повече време на Нетаняху и Ганц да се опитат да уредят своите разногласия.
Предложението беше одобрено с 61 на 54 гласа и подготвя почвата за формално гласуване за разпускане на парламента още следващата седмица и евентуални нови избори през март или април.
Очаква се преговорите между двете основни партии в правителството да продължат в идните дни с цел да се избегне подобно развитие.
Партията на Ганц "Синьо и бяло" гласува в подкрепа на предложението, обвинявайки Нетаняху, че поставя своите правни интереси над тези на страната.
Премиерът беше обвинен по-рано през годината за измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи, а следващия месец ще започне да се явява пред съда за гледане на делото.