Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иранският президент Хасан Рохани отхвърли днес законопроект, одобрен от парламента, който би прекратил проверките на ООН и би увеличил обогатяването на уран. Той каза, че това законодателство е "вредно" за дипломатическите усилия за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г. и облекчаване на американските санкции, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Споровете около законопроекта, които набраха сила след убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде в петък, отразяват съперничеството между сравнително умерения Рохани и твърдолинейните депутати, които доминират в парламента и подкрепят по-конфронтационен подход към Запада, отбелязва АП.


Иранският президент заяви, че правителството му "не е съгласно със (законопроекта) и го смята за вредно за развитието на дипломатическите дейности".

"Днес ние сме по-силни в ядрената област откогато и да било", увери той на правителствено заседание.

Очаква се, че законопроектът едва ли ще има особено влияние, ако въобще има някакво, тъй като иранският върховен водач аятолах Али Хаменей има последната дума по всички важни въпроси, включително ядрената програма. Той изглежда по-скоро е демонстрация на непримиримост след убийството на Фахризаде, за което представители на иранските власти обвиняват Израел, отбелязва АП.
Рохани подкрепя връщане към ядреното споразумение между Иран и световните сили и по-голямо дипломатическо ангажиране със САЩ и другите западни страни. Новоизбраният американски президент Джо Байдън също казва, че подкрепя връщане към сделката.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.