Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През следващата година България ще разполага с 804 млн. лв. от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията. Това заяви на днешното засеoадние на Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев, на което правителството одобри разпределението на средствата от оперативните програми до края на 2020 година. 

Припомняме, че въпросният механизъм на ЕС е инициатива за предоставяне на извънредни допълнителни ресурси на държавите членки, които да бъдат използвани за укрепване на икономиката и работните места в най-засегнатите региони и за подготвяне на екологично, цифрово и устойчиво възстановяване.

Ресурсите ще бъдат предоставени през 2021 и 2022 г., което ще послужи за преход от спешните мерки в отговор на COVID-19 към следващия етап – на възстановяване на икономиката в дългосрочен план.

REACT-EU ще подпомага преди всичко здравните услуги и МСП, запазването и създаването на работни места, особено за хората в уязвимо положение, младежката заетост и достъпа до социални услуги. Държавите членки може също така да увеличат разпределените средства за програмите за най-нуждаещите се.

Днес Дончев подчерта, че до момента европейско финансиране, насочено специално към справяне с последиците от кризата или за редуциране на пандемичните рискове - не е постъпвало. 

"Всички средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни оперативни програми в двата основни инструмента, които ни помагат да се справим с кризата. Това са ОП „Развитие на човешките ресурси“ и „Иновации и конкурентоспособност“,заяви той. 

Припомняме, че към момента е известно, че REACT-EU в България ще финансира мерки в подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа, като ще осигури и възможност за продължаване на проекта "Топъл обяд" на Фонда за европейско по подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.