В четвъртък властта ще е написала национален план за ваксинация на населението срещу COVID-19, който ще бъде приет на следващото заседание на Министерския съвет. Създава се координационен център за изпълнението му начело с генералния директор на Червения кръст за България проф. Красимир Гигов. Първата ваксина, която ще пристигне в България, е на  Pfizer и за първите доставки в страната са осигурени 4 фризера за съхранение, като два от тях ще бъдат в София. В момента се подписват договорите с фирмите, които имат налични хладилници. Не стана ясно каква е инвестицията до момента - защото договорите още не са факт. Но доставките се очакват до края на 2020 или началото на 2021 г. 

Повторено бе, че ваксинациите в България ще са доброволни. Ще се започне от високорисковите групи, на първия етап личните лекари няма да участват. Ваксинирането ще може да започне седмица след първите доставки. Повече информация ще има, когато планът бъде представен. 

Появи се и призив - медиите да обясняват важността от ваксинация, защото - по думите на д-р Ангел Кунчев - в имунологията има правила и те гласят, че за да има ефект от масовата ваксинация, тя трябва да обхване около 70% от населението. Ако това не се постигне - ще са защитени само имунизираните индивиди. 

Освен това бе съобщено, че днес правителството е приело Общ национален план за справяне с пандемията. Той не засяга коронавируса в частност, а е общ документ - на базата на стар, но сега актуализиран такъв. За справянето с COVID-19 планът вече бил представен в Народното събрание.

Това са част от акцентите на брифинг на здравния министър Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб. 

"Ангажиментът ни е, че всеки български гражанин, който пожелае да бъде ваксиниран, ще получи ваксина каквато пожелае", обяви министър Ангелов, но няколко пъти повтори, че повече информация по националния план за ваксинациите ще има след приемането му. 

Националният план - "генеричен документ"

Въпросният национален план за справяне с пандемии бе наречен от д-р Кунчев "генеричен документ" - тоест общ такъв, на база на който се разработват конкретните планове при конкретна пандемична обстановка. Документът не е нов, а актуализиран план, какъвто поиска от Министерския съвет Народното събрание с решение от 22 октовмври (тогава опозицията от БСП настоя за това решение, то бе прето, а срокът за написването на документите бе 1 месец - б.р.).

Според министър Ангелов за изготвянето са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за контрол на заболяванията, предходен опит и научни публикации. Целите - ограничаване заболеваемостта и смъртността при възникване на пандемична обстановка, осигуряване на капацитет за лечение, поддържане на функционирането на всички ключови за държавата служби и институции, подаване на постоянна, достоверна и актуална информация за хода на пандемията и предприетите мерки. 

"Планът има общ характер, защото пандемия може да възникне по различен начин. Той е основата, на която се изготвят конкретните планове за конкретна епидемия. Имаме такъв план за грипа, в парламента представих и плана за справяне с COVID-19", посочи той.

По отношение именно на последната част - с информационната обезпеченост дойде призивът за представяне на обществото на достоверни данни: 

"Важно е дали планът разбираем за хората или във върха на епидемията ще има 30% хора, които не вярват, че такъв вирус съществува.  Вероятно след Нова година ще започнем имунизация, ще има и хора, които ще кажат, че не вярват в този вирус. Тогава какъв план да правим?", заяви д-р Кунчев.

COVID-19 досега струва над 2 млрд. лв.

"Към настоящия момент приблизителната сума за справяне с коронавируса минава 2 млрд. лв. Само за медицинските служители на 1 линия сумите са около 80 млн. лв. на месец, ако нещата продължават със същия интезитет - за януари вероятно сумата ще е 100 млн. лв.", отчете министър Ангеов. 

Общото число не е новост - неотдавна същите данни дане и министърът на финансите Кирил Ананиев. Достъпна разбивка как се разпределят сумите обаче до момента няма.

Ако мерките сработят, първо отваряме детските градини

В момента наблюдаваме лека тенденция за ефект от мерките, каза здравният министър Костадин Ангелов на свой ред. Но уточни, че е рано да се правят заключения - нужна е поне още седмица. 

Властите имали визия кои биха били първите затворени неща, които ще отворят. "Ще започнем с детските градини и яслите", декларира отново министърът. 

Но предупреди:

„С недобро чувство забелязвам всичко, което се случва и как се правят опити да се заобиколи заповедта. Ако няма гражданско съзнание, няма да постигнем успех", каза Ангелов и добави, че е много трудно да се осъществи контрол навсякъде.

На въпрос за ограниченията, засягащи спорта и фитнесите, които вече изразиха недоволство, здравният министър обясни: „Още когато представяхме мерките, тогава ген. Венцислав Мутафчийски ви каза, че ние не затваряме всичко в страната, а само местата, които считаме, че са най-рискови и може да има струпване на хора.“

Министърът призова гражданите да изпращат сигнали за нарушаване на противоепидемичните мерки.

По отношение на спорта добави, че властите са толерантни и отбеляза: 

„Направили сме го за три седмици, не говорим за месеци, не говорим за спирането на цялата държава. На зимните пързалки важи изискването за дистанция, за създаването на коридори за влизане и излизане.“

Премиерът "разпоредил" всичко, идват 300 000 дози хепарин

След края на брифинга на здравните власти, пресслужбата на Министерския съвет, а след това и профилът на Бойко Борисов във фейсбук, разпространиха видео от заседанието на правителството и акценти от премиерските думи. От тях става ясно, че обявеното от здравния министър и представителите на Националния оперативен щаб е било разпоредено от министър-председателя. Той съобщава, че иска в петък новият Координационен център за ваксинация да е окомплектован до петък. Дава насоки и кои да са първите ваксинирани - медицински лица и уязвими групи.

Борисов съобщава, че в България трябва да пристигнат днес 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19.

„Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно“, декларира премиерът.

Разпорежда и всекидневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус, да се проверява наличието на кислород и т.н.