Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ръководителят на най-голямата хуманитарна мрежа в света - Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, призова правителствата и институциите да се борят с "втората пандемия", която се вирхи в света - тази на "фалшивите новини", предаде АП, цитирана от БТА. 

Франческо Рока заяви на виртуален брифинг пред Асоциацията на кореспондентите в ООН, че "за да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемията от недоверие".

Рока призова правителствата и институциите да започнат да градят доверие сред населението за важността на ваксинирането. Според него в света се наблюдава "нарастващо колебание към ваксините като цяло и към ваксината срещу COVID-19 в частност". Той припомни проучване на университета "Джонс Хопкинс" в 67 държави, което е установило, че одобрението за ваксината е намаляло значително от юли до октомври.

В четвърт от страните изследването е установило равнище на одобрение за ваксината срещу COVID-19 около 50 процента. В Япония одобрението е намаляло от 70 процента на 50 на сто, а във Франция - от 51 процента на 38 на сто.

Припомняме, че в България социологическите изследвания също отчитат невисоко доверие във ваксините, а мнозинството заявява, че няма да се подложи на имунизация доброволно. 

Франческо Рока отбеляза, че недоверието не е само "западен феномен". По думите му изследване на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в осем африкански държави е показало стабилен спад на възприятието за риск от заразяване с COVID-19. В Конго, Камерун, Габон, Зимбабве, Сиера Леоне, Руанда, Лесото и Кения все повече хора смятат, че вирусът не засяга младите хора в Африка, че болестта вече я няма и пандемията е свършила.

"В няколко африкански държави наблюдаваме общ скептицизъм към ваксините по принцип с общо вярване, че чужденци използват Африка за медицински опити", посочи Франческо Рока.

Той каза, че за негова изненада някои особено уязвими и маргинализирани групи дори не знаят за пандемията, като даде пример с Пакистан, където 10 процента от участниците в проучването не се знаели за COVID-19.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.