Преди повече от десетилетие Байдън четеше президентския всекидневен брифинг* (ПВБ) на президента Джордж Буш по време на прехода си към вицепрезидентстването. След това той четеше ПВБ-то на президента Барак Обама в продължение на осем години. От понеделник, след четиригодишна пауза, той ще чете ПВБ-то на президента Доналд Тръмп, пише днес Асошиейтед прес.

„Брифиращите почти сигурно ще питат Байдън какво предпочита по отношение на формат и стил“, казва Дейвид Прийс, автор на „Президентската книга на тайните“, история на ПВБ. 

Като минимум те виждат онова, което изглежда най-отговарящо към него, така че, когато направят книгата негова книга, да могат да я приспособят към него.“

ПВБ на Обама беше документ от 10 до 15 страници, пъхнат в кожена папка, която го чакаше всяка сутрин на масата за закуска. По-късно по време на президентството си той предпочете да чете свръхсекретната информация от разузнаването на защитен айпад.

Мишел** я нарече "Книгата за смъртта, унищожението и ужасните неща“, пише Обама в наскоро издадената си книга „Обетована земя“.

В даден ден бих могъл да прочета за терористични клетки в Сомалия или вълнения в Ирак, или за факта, че китайците или руснаците разработват нови оръжейни системи“, пише Обама. „Почти винаги се споменаваха за потенциални терористични заговори, без значение колко неясни, с "тънки" източници или неубедителни - форма на надлежна проверка от страна на разузнавателната общност, целяща да избегне вида на второто предположение, което се е случило след 9/11."

От сега до деня на встъпването си в длъжност Байдън и новоизбраната му вицепрезидентка Камала Харис ще четат ПВБ, създаден за Тръмп. Последният забави предоставянето на достъп до него за Байдън и Харис, докато оспорваше резултатите от изборите.

Тръмп, който предпочита да поглъща информация по визуален начин, харесва кратки текстове и графики.

„Самият Тръмп заяви по време на кампанията си и по време на прехода през 2016 г., че не обича да чете дълги документи - че предпочита опорни точки“ , каза Прийс, който не е виждал нито един ПВБ на Тръмп. „Вероятно има диаграми, таблици, графики - такива неща. Не пародията, която хората правят, че е като комикс... е нещо, което е по-визуално. Но не знаем със сигурност."

Писмената справка, която Тръмп невинаги чете, често е последвана от устен брифинг от разузнавач, въпреки че тези устни брифинги спряха поне за известно време през октомври. Прийс каза, че не знае защо са спрели или дали са ги възобновили, но че са спрели в момент, когато Тръмп е прекарвал голяма част от времето си в кампанията.

Преди Тръмп да упълномощи Байдън да получи ПВБ за избрания президент, Байдън получи някои брифинги от разузнаването като кандидат. Но те бяха по-общи и не включваха основните държавни тайни.

Другото, което получава новоизбраният президент, е брифинг „за тайните действия на ЦРУ“, казва бившият изпълняващ длъжността директор на ЦРУ Майк Морел на събитие, организирано от Центъра за президентски преход със седалище във Вашингтон.

„Важно е новоизбраният президент да получи този брифинг... защото в деня на встъпването в длъжност тези тайни действия ще станат на новия президент.“ 

През 1961 г. Джон Кенеди прочете първия си брифинг, седейки на трамплин в плувен басейн в резиденцията си в планината Блу Ридж във Вирджиния. Президентът Линдън Джонсън обичаше да чете своята сводка следобед. А Ричард Никсън разчиташе на своя съветник по националната сигурност Хенри Кисинджър, за да го разгледа и да му каже това, което според него президентът трябва да знае.

Докато трудоемкото преброяване на бюлетините се проточи през 2000 г., президентът Бил Клинтън реши, че тогавашният губернатор Джордж У. Буш трябва да получи достъп до своя ПВБ, за всеки случай - ако се окаже победител. Буш стана първият застъпващ президент, който прочете сводката, преди да бъде избран.

Байдън получава своя ПВБ по-късно от обикновеното заради непрекъснатите протести на Тръмп срещу изборните резултати. Тръмп одобри брифингите за Байдън миналия вторник, ден след като администрацията му одобри официалния процес на преход към неговия приемник.

Когато Байдън влезе в Овалния кабинет, той ще наследи ядрени заплахи от Северна Корея и Иран, променяща се политическа динамика в Близкия изток, ликвидиране на американското присъствие в Афганистан и нарастващата конкуренция от Китай.

Байдън получи достъп до ПВБ в Уилмингтън, Делауеър. Харис го получи в сигурна стая в министерството на търговията, където се намират президентските офиси за преход.

Дори Байдън, който има десетилетия опит във външната политика, може да бъде жертва на стара политическа поговорка, че за колкото и информиран да се мисли, може да разбере друго от ПВБ.

Бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън пише в книгата си, че разкритията и новите прозрения, открити в ПВБ, са известни като „aw”***  моменти. Както в „Aw s---“, пише той, „ще ми се да не бяхме казавали това по време на кампанията ни в Бъфало“.

___________________________

* Всекидневна разузнавателна сводка, която американските президенти получават от службите.

** Съпругата на Барак Обама.

*** Англ. - "о", междуметие изразяващо изненада.