Трето обвинение за бизнесмена Пламен Бобоков - този път за "противозаконно държане на археологически обекти" - е повдигнала прокуратурата. Новината идва само ден, след като той и брат му Атанас Бобоков дадоха съвместно интервю пред бТВ, в което обявиха, че Делян Пеевски е искал да присвои бизнеса им, но режисьор на всичко случващо се е премиерът Бойко Борисов. Споделени бяха и подозрения, че държавните служби подслушват президента. 

Спорред съобщението на държавното обвинение обаче - в случая Окръжната прокуратура в Русе, действията по досъдебното производство са отпреди това - просто самото обвинение е предявено днес, защото предишния път - на 23 ноември, за когато разследваният е бил редовно призован, адвокатът му бил поставен под карантина. Това забавило процедурата със седмица.

"По образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на Пл.Б. в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура.

На 09.11.2020 г. Пл. Б. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе. Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“. По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението ѝ е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности", твърдят от прокуратурата. 

Припомнят още, че за престъплението, за което Бобоков е привлечен като обвиняем този път, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, ако съдът го признае за виновен. Съдът може да наложи и конфискация на до 1/2 от имуществото и лишаване от права. Предметът на престъплението пък се отнема в полза на държавата.

Така обвиненията срещу Пламен Бобоков стават три. Той и брат му Атанас са обвинени в участие в организирана престъпна група за внос и преработка на отпадъци. Вторият преди дни бе пуснат от съда под гаранция в рекордния размер от 2 млн. лв. Пламен Бобоков има обвинение и по досъдебно производство за "търговия с влияние", заедно със секретаря на президента Румен Радев Пламен Узунов.