Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По прогнозни данни очакванията на Националния статистически институт са общата смъртност за 2020 г. да достигне между 120 хил. и 125 хил. души при общ брой на починалите за 2019 г. от 108 000 души, като числото за предишните 5 г. е варирало между 105 000 и 108 000. (Официалната статистика за починали с COVID-19 e само част от общата смъртност - б.р.)

Това обяви пред БНР Магдалена Костова, която ръководи дирекция "Демографска и социална статистика" на НСИ. 

Общата смъртност в страната е започнала да нараства спрямо предходната година още от края на юни, обясни Костова. Оттогава насам показателите се повишават променливо, а от няколко седмици – от 40-ата седмица на годината насам - се наблюдава рязко нарастване на общата смъртност.

„За да достигнем през 46-ата седмица 3800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години“, добави тя. 

И уточни, че коефициентите са по-добър начин за измерване на явленията спрямо абсолютните бройки. По този критерий ситуацията изглежда така: през 46-ата седмица на 2020 г. коефициентът на смъртност е 30 промила - 30 души на 1000 души население. За сравнение общият коефициент на смъртност за 2019 г. е бил 15,5 промила.

Обобщените данни за смъртността и най-вече за причините за нея през 2020 г. обаче ще са налични догодина. Защо? Защото процесът на отчитане на причините за смърт е сложен и архаичен, минава през хартиено кодиране на известията за смърт от РЗИ. Самите здравни служби обаче в момента са много натоварени заради пандемията, стана ясно от думите на Магдалена Костова. Затова едва догодина ще може да се направи реален анализ точно от какво са починали тези лица през годината.

Директорката в НСИ припомни, че смъртността в България традиционно е по-висока в сравнение с други страни - заради застаряващото население, малкото раждания, емиграцията, която допълнително разрушава възрастовата структура на страната.

И статистиката за раждаемостта за 2020 г. се очаква да не звучи обнадеждаващо за демографската картина - по предварителни данни броят на ражданията ще е по-малък в сравнение с 2019 г., тоест ще се впише в досегашната низходяща тенденция.

„По-малко бебета ще се родят. Не мога да определя дали причината е в това, че имаше пандемия, или причините продължават да бъдат тези, които са през последните 10 години – хората искат по-добри условия на живот, на работа, заплащане, детска грижа, образование“, коментира Магдалена Костова.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

НОЩ-а казва днес - Общият

НОЩ-а казва днес - Общият брой на починалите е 3814 души. .. Значи до 31,12,2020 трябва да починат още колко до 12 000? ( от 108 до 120 хил.) 8 хиляди за да се изпълни прогнозата на НСИ от КОВИД като причина.. Нали така? Скок от 200% ще трябва да се отчете.. За един месец.. Но колко са увеличени починалите от ИНФАРКТИ заради спрени планови операции? Колко са увеличени починалите от ИНСУЛТИ, заради чакането с дни на Бърза помощ.. А починалите от другите пневмонии, но с отрицателен PSR тест, които не се приемаха в белодробните отделения, щото те били само за КОВИД? Тоз УВЕЛИЧЕН БРОЙ НА ПОЧИНАЛИ ЗАРАДИ ОТКАЗ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ И? Кой и кога ще го съобщи? Кой го води в СТЪКМИСТИКАТА НА МИШОКА? Проф. от П.У.Т.К.А. ( не е ПКП-тката. Великио пернишки университет е..) Нъл той завежда мъртвите души в държавата ни..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.