Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бяхме свикнали да мислим за ЕС като за стая само с вход. Но "Брекзит" ни припомни, че тя има и изход.

След него напускането на съюза престана да бъде табу, констатира днес европейското издание на "Политико", допускайки, че Полша и Унгария може да са на път към края на членството си в него.

“Започва да изглежда, сякаш правителствата в Унгария и Полша най-сетне са решили да обърнат гръб на ЕС и на другите държави членки", пише днес изданието във всекидневния си дайджест Brussels Playbook, цитирайки неназован дипломат.

“Ако те продължават да блокират бюджета на ЕС и възстановителния пакет, ще започнат всъщност да липсват на все по-малко и по-малко хора", продължава цитатът.

"Политико" припомня, че Европейската народна партия, в която членува управляващата в Унгария партия "Фидес", все още не е стигнала до точката, в която предимствата от това да се отърве от унгарската партия ще натежат повече от недостатъка, че ще загуби нейните евродепутати.

Унгария и Полша наложиха вето върху следващия седемгодишен бюджет на ЕС и върху плана за възстановяване на съюза от последиците на пандемията на обща стойност €1,83 трилиона, изтъквайки, че не са съгласни отпусканите от тях средства да бъдат обвързвани със спазването на принципа на върховенството на закона. 

Те са против договорения дотук механизъм, в който държавите членки с квалифицирано мнозинство могат да решават коя страна нарушава този принцип и трябва да бъде лишена от финансиране. В това отношение получиха подкрепата и на Словения, която споделя техния аргумент, че само Съдът на ЕС може да решава дали една държава спазва договора на ЕС, и по-специално неговия член 2, в който е залегнал принципът на правовата държава.

ЕС от почти три години води процедури за лишаване и на двете страни от членски права, които са в самото си начало и не могат да приключат, защото липсва задължителното за това единодушие сред държавите членки. Будапеща и Варшава виждат механизма за обвързването на върховенството на закона с еврофинансирането като заобиколен начин да бъдат санкционирани извън сега предвидения в договора.

Полша е обект на споменатата процедура от края на 2017 г. по инициатива на Европейската комисия заради спорни съдебни реформи, които според Брюксел позволяват политическа намеса в правосъдието. Следващата година Европейският парламент в резолюция поиска такава процедура да бъде започната и срещу Унгария, аргументирайки се с авторитарни според него решения на унгарския министър-председател Виктор Орбан, между които затварянето на университет, финансиран от фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество", и закон, който изисква регистрация и строг контрол върху финансираните отвън организации.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

30

години ЕС не е променил начина на събиране на пари които влизат в бюджета му!!! Сами си направете извод от следното, от 1 ян. 2021 г. т. е. догодина започва събиране на пари въз основа на разни дънъщи и облагания като те се увеличат с нови такива 4 пъти до 2027 г. Мислете какво означава това.

Подкрепям Орбан че,изрита

Подкрепям Орбан че,изрита Отворено общество и соросчетата от Унгария.И тука трябва да направим същото.Сорос и Отворено общество,са отрова за народите където е стъпил!
 's picture

Rhapsody of fire

Ти знаеш ли какво е Отворено

Ти знаеш ли какво е Отворено общество? Кой и кога го е определил и обяснил?

Ако се отделят от ЕС Полша и Унгария...

...не могат да просъществуват самостоятелно. Те обаче няма да търсят близост с Русия. Тя винаги е играла самостоятелно. По-скоро Полша и Унгария ще потърсят сближаване с Великобритания. Да ви се струва позната конфигурацията към която отново отива света? Да сте чели за историческото противопоставяне между Централните сили и Антантата?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.