Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако мерките продължат и след 21 декември, от състояние "стабилно" ще преминем в състояние "силно нестабилно" и няма да може да го овладее никакво правителство и никакъв следващ министър на туризма. 

Това заяви пред БНТ Румен Драганов, председател на новосъздадедата Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) в коментар за мерките срещу коронавируса и състоянието на туризма ни на прага на зимния сезон. По думите му "суперструктурата" на туризма стои запазена, въпросът е икономически ще издържат ли собствениците.

"Фалитите в България не съществуат като норма. Имаме неплатежоспособност и несъстоятелност и тогава влиза кредиторът. Корабът се запазва здрав, цял, с мачти и платна - ще се смени може би капитанът. Въпросът е да запазим всички капитани, които имаме в момента и да запазим всички боцмани, лоцмани, моряци на палубата", допълни Драганов.

По думите му "доста безсмислено беше това затваряне". "Извън сезон сме. Под 25% от местата за настаняване работят. Туристите можеха да се хранят в ресторантите на хотелите", посочи Драганов, визирайки забраната за работа на заведенията (извън кетъринга). От 19 900 места за настаняване преди обявяването на 3-седмичното затваряне, 5228 са работели. Около 3200 от тях са ангажирани за Нова година. Сега сме извън сезона, никога в началото на декември не сме имали някаква особена заетост на легловата база, отбеляза председателят на КБТБ.

Стана ясно и че след като българският туристически бизнес до голяма степен разчиташе на гости от чужбина и се строяха хотели мастодонти, сега има нещо като изведена поука.

"Поуките? Това, което ни показа лятото е, че работят устойчивите форми на туризъм. Кои са те? - Семейният туризъм - къщи за гости, семейни хотели, корпоративни хотели, балнео и спа. Нямаше места, нямаше места за паркиране. Просто имаме доста хора, които желаят точно тази форма на обслужване. Защо? Защото има директен контакт, познават хората, познават местата, по име се знаят", заяви Драганов.

По думите му на българите досега не се обръщаше внимание.

"За да бъде отбелязан един българин като турист, трябваше да мине през ГКПП "Калотина", да се отбележи, че отива в Созопол и да се знае, че сме имали българин в Созопол. Никакво отношение. Те пък се оказаха хора с вкус, хора, които знаят цената на парите. Те много добре знаят какво плащат и къде плащат. И получават много точен продукт", допълни.

Според Драганов къщите за гости са основата на туризма - описани и в учебниците. А т. нар. индустриален туризъм -- "той закъса тази година".

В момента всичко е възстановимо, смята още Драганов. Но според него трябва да се приложат още мерки за спасяване на бранша, давайки пример с намаляването на такса смет.

"Ако някой трябва да стане собственик на туризма, след като всичко това свърши, то това са фирмите за сметопочистване", заяви с ирония.

Ключови думи

Коментари

Риск!

Уви, животът показа колко рисков бизнес е туризма. Не може да се разчита само на аху-иху "индустрията". Много от бетонните динозаври по морето и планините могат да изчезнат. Туризмът никога вече няма да бъде същия. Затова наливането на пари в него е вредно. Маститите и наперени "хотелиери" и "ресторантьори" да вземат да се насочат към други отрасли. Ще нарастне търсенето на плод-зеленчук.....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.