ЕС се стреми да сключи нов съюз със САЩ, за да се загърби напрежението от управлението на Тръмп и да се посрещнат предизвикателствата, които поставя Китай, пише в. "Файненшъл таймс", цитирайки подготвян план.

В проекта се предлага да бъде дадено ново начало на двустранните връзки с общи позиции по проблеми като борбата с киберпрестъпността, справянето с пандемията от COVID-19, реформа на Световната здравна организация, антимонополната политика, околната среда и разполагането на комуникационни мрежи от пето поколение (5G). Отбелязва се, че ЕС и САЩ искат да обърнат особено внимание на взаимодействието в данъчното облагане, вземайки предвид намерението на Брюксел да наложи дигитален данък на американските технологични компании, пише "Файненшъл таймс", информира БТА.

В текста на черновата се подчертава, че ЕС подкрепя идеята на Байдън за провеждане на среща на върха на демократичните страни. Според авторите на документа съюзът между Брюксел и Вашингтон трябва да е "основа на нов глобален алианс на партньори единомишленици", отбелязва ТАСС.

Отношенията между САЩ и Европа се обтегнаха при управлението на американския президент Доналд Тръмп. ЕС и повечето му страни членки поздравиха избрания за негов наследник на поста Джо Байдън.

Целта на новия план е да се укрепи сътрудничеството за по-ефикасно противодействие на "авторитарните държави и на затворените икономики, които експлоатират отворения характер на нашите общества", пише изданието.

"Като отворени демократични общества и пазарни икономики ЕС и САЩ са съгласни, че все по-агресивното налагане на присъствие на Китай на международната сцена е стратегическо предизвикателство, макар и невинаги да сме на едно мнение за най-добрия начин да се реагира на това", се казва в черновата на този план от 11 страници, цитиран от "Файненшъл таймс".

Проектът ще бъде представен за одобрение от лидерите на страните членки на срещата им на 10 и 11 декември. В него се предлага задействане на нов трансатлантически дневен ред на среща на върха между ЕС и САЩ през първата половина на 2021 г.

По-рано този месец Европейският съюз наложи мита на вносни стоки от Съединените щати за 4 милиарда долара в отговор на американските субсидии за "Боинг", но изрази надежда за подобряване на търговските отношения при управлението на Байдън, припомня Ройтерс.

По-рано европейският комисар за търговията Валдис Домбровскис съобщи, че Европейската комисия е провела неофициални разговори с екипа на Байдън.