Как ще се празнува 8 декември? Възможен ли е студентският празник при новите противоепидемични ограничения, според които ресторантите и другите заведения са затворени, а повече от 15 души не могат да се събират на групови тържества?

Основната опция така остават къщите за гости. От Нова тв направиха експеримент - ще се спазват ли правилата. Екип на телевизията влезе в ролята на таен клиент. От офертите в интернет избира произволни 10 къщи за гости или малки хотели в различни краища на страната. Представи се за голяма група студенти, която търси вариант за празнуване за 8 декември - над 20 души.

Резултатът от експеримента – от 10 запитвания – има свободни места в 8 обекта. В 5 от тях директно собствениците правят резервации за групи над 15 души, като дават и препоръки как да се действа, ако случайно има проверки, в 2 – опитите са на кантар, а отказ идва само от едно място.

Ето и един от проведените разговори:

"Колко хора могат да се съберат?"

"До 22-ма."

"Има ли проблем сега с тези ограничения?"

"Не мисля, че има проблем. Ако на вас не ви е проблем. До 15 разрешават. Сега дали двама-трима души повече..."

На друго място въпросът е за 28 души.

"Няма проблем. Те са с големи всекидневни. 30 души се събират без проблем."

Трета собственичка обяснява:

"Няма кой да ви провери. Затваряш се, биеш си ключа... Колко човека сте? 22-ма. Значи, ако има някакви проверки, казваш 15 души, а другите трябва да се изнижат и по някое време да влязат..."

Резервациите извън правилата са по-скоро изключение, твърдят същевременно от бранша. Огромна част от къщите за гости са за до 10-15 души, а в по-големите ще приемат по-малко гости, обясняват от Асоциацията на собствениците.

След репортажа министърката на туризма Марияна Николова обяви в ефир, че ще сезира РЗИ, Комисията за защита на потребителите и МВР. Обяви, че самата тя ще тръгне на масови проверки в къщите за гости и в хотелите за студентския празник.

„Изразявам своето възмущение и недоумение към някои икономически субекти, които са решили да погазят законите на страната. Никой по никакъв повод не може да си позволява да нарушава тези правила”, каза тя.

Ако при проверките бъдат констатирани нарушения, обектите ще бъдат затворени до края на сезона и ще понесат цялата строгост на закона, твърди още Николова.

„Ще сезирам министъра на вътрешните работи още днес. Ще бъда безкомпромисна спрямо нарушителите, защото безскрупулното поведение само на един е достатъчно да доведе до трайни поражения върху имиджа на всички хотели”, допълни тя.

Ако при проверките се стигне до заключена врата и недопускане на инспектиращите, ще се търси съдействие от органите на реда.