"Политикът, пистолетът и парите". Това е заглавието на интервю с премиера Бойко Борисов, публикувано в авторитетния германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". А снимката към него е един от кадрите на нощно шкафче с пистолет и чекмедже, пълно с пари, разпространени у нас, за които се твърди, че са от спалнята на Борисов в резиденция "Бояна". Министър-председателят разговаря с журналиста Михаел Мартенс - дългогодишен кореспондент на Балканите.

Авторът представя акценти от интервюто в профила си в туитър: "В първото си интервю след протестите срещу нето, започнали това лято, премиерът на България Бойко Борисов отговаря на въпроси в продължение на два часа и половина: за снимките в спалнята му...", е първият анонс, придружен със снимка на вестника. 

"Коментирайки  защо България наложи вето на старта на преговори на Северна Македония за членство в ЕС, Борисов заяви: "Българските комунисти и Москва по времето на Сталин носят вина, защото се опитаха да превърнат българи в македонци със сила след Втората световна война", гласи вторият туит на журналиста. 

"Българският премиер заяви, че протестите срещу него са ръководени от олигарха в изгнание Васил Божков. Попитан дали това не е обида към хилядите протестиращи в България, г-н Борисов отговори, че това е било заявено от самия олигарх в телефонни разговори". 

В интервюто премиерът говори и за президента Румен Радев, като повтаря версия, споделяна от него и преди това, че снимките в спалнята са инсценирани и поръчкови.

"Въпреки всичко, в този случай трябва да се възхищавам на извършителите колко добре са го подредили. Неслучайно говоря за методите на КГБ. Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери от руската военна разузнавателна служба.", твърди Борисов в интервюто според превода, направен от "Дневник". 

Интервюто е правено в началото на октомври, а разговорът на Борисов с дългогодишния кореспондент на Балканите Михаел Мартенс е продължил два часа и половина.

Борисов подробно обяснява как се е стигнало според него до снимките и дори срязва интервюиращия, който се опитва да го прекъсне с въпроса дали има толкова врагове, които могат да му навредят със снимки от личния живот, с думите: „Бързате ли за някъде, ще стигнем и дотам?“

Обяснявайки мотивите за снимките, той говори за приемането на България в механизма ERMII и заключението, че "едва преди няколко месеца олигарсите в България осъзнаха какво съм им причинил" - дори някога да са заобикаляли българската банкова система, "им е невъзможно на европейско ниво". Заявява обаче, че "банковата ни система е толкова стабилна, че престъпни машинации и рухване на банки като след промените и когато социалистите бяха на власт в България, са невъзможни."

Това предизвиква въпрос означава ли това, че "банките на България са толкова сигурни, че хората вече няма нужда да държат пачки пари и кюлчета злато на нощните си шкафчета, както може да се види на снимките". Борисов не отговаря, разказва още "Дневник". 

Премиерът говори и за личния си живот - отново покрай прословутите снимки и версията ,че са били направени от жена. И прави признание: 

"Успешен политик съм, но личният ми живот е провал. Работя 20 часа на ден, цялото ми време е прекарано в работа, докато враговете ми опитват да ми спретнат скандали. Казват, че имам къща в Барселона, имение в Лос Анджелис или на гръцки остров, където дори се твърди, че съм убил манекенка. Когато хората се вгледат, нищо не остава от тези обвинения. Трябва да знаете, че в България отдавна има черен пазар за компромати."

За да е по-убедителен, той дори взима чантата на седящата до него шефка на кабинета му и показва, че във всяка дамска чанта има място за пачки и златни кюлчета, които да бъдат вкарани тайно в спалнята му. "Аз съм разведен, но имам любовен живот, имам нормални нужди. Никога досега охраната ми не е проверявала чантата на една дама", твърди още премиерът и се съгласява, че това е било лекомислено.

Журналистът го пита и за прословутия случай с "Осемте джуджета", предполагайки, че немските инвеститори биха се уплашили от такива проблеми. Борисов не отговаря конкретно, а описва подробно колко предприятия и фабрики откриват германски инвеститори в България и колко са доволни от бизнеса си у нас.

За "Осемте джуджета" казва само: "Ако някой се хване с престъпници, аз не мога да отговарям." Разговорът минава към очакването на ЕС България да изпълнява всички договори и въпросът защо за разлика от Румъния у нас няма осъдени министри и висши чиновници за корупция. Борисов дава за пример следствията, които се водят, но отговаря и че, както очаква ЕС, властите у нас са разделени и той няма как да нарежда присъди в качеството си на премиер.

За приетата от Европейския парламент резолюция за България и върховенството на закона, Борисов казва, че това е свързано с работата на "политическите противници" - социалистите в Европарламента.

"Какво македонско малценство? Никога не съм чувал да има такова в България, за първи път разбрах за него от тази резолюция. Вместо да дебатираме конструктивно за европейския път на Северна Македония, сега се впуснахме в съвсем различни спорове", заявява той.