Министерството на външните работи на Северна Македония категорично осъди вандалския акт по оскверняването на паметника на загиналите преди 11 години български туристи в Охрид, пише днес бТВ. 

Монументът бе издигнат на брега на езерото този септември като израз на почит към паметта на 15-те български туристи, които загинаха на кораба "Илинден" през 2009 година.

Припомняме, че вчера стана ясно, че паметната плоча е счупена и направо изтръгната от почвата. Напълно разрушена е и "стилизираната капка", в която бяха преплетени 15 метални рози. Атаката към паметника идва в момент на тежко обтегнати взаимоотношения между България и Северна Македония, заради решението на София да блокира преговорите по разширяването на ЕС към Скопие. 

Днес от външното министерство на РСМ заявяват, че компетентните служби са информирани и скоро ще "бъдат премахнати последиците от това престъпление на безотговорни и злонамерени лица". 

"Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България винаги са добре дошли", гласи становището на Скопие. 

Вчера пък декларация дойде и от родното МВнР, в която се изразяваше дълбоко възмущение от "кощунствения акт".